fulladás

Futás közben fulladsz? Szakértőnk elmondja, mi a teendő!

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek:

Kedves Tibor,

A tüdőkapacitásom javításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 5 km-es távon kb. 8-10 alkalommal meg kell állnom fulladásos tünetek miatt. A kérdéseim a következők:

  1. Hogyan tudom növelni a tüdőm, ezáltal a futásaim hosszát és kapacitását?
  2. Hogyan kell gyakorolni a szabályos lélegzetvételt?

Válaszát várva, köszönöm a türelmét,
Egy olvasó

Szakértőnk, Fülöp Tibor válasza:

Kedves Olvasónk,

Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a tüdőkapacitás a limitáló tényező ebben az esetben.

Ennek tisztázásra javaslok egy nyugalmi légzésfunkciós vizsgálatot pulmonológus szakorvosnál. Ha itt minden rendben, akkor jöhet a következő lépés, egy terhelésélettani sportorvosi terheléses vizsgálat, ahol a sportági terhelés közben vizsgálható a légzőrendszer működése.

Azt, hogy a futásaidat milyen intenzitáson végzed, ez a vizsgálat is megmutatja, ha pedig még pontosabb képet szeretnél pulzuszóna meghatározással, akkor javaslom a laktátméréses lépcsőtesztet, a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot. Amennyiben a légzőrendszered teljesen egészséges, alapállóképességi zónákban nem valószínű, hogy fulladásos tüneteket kellene produkálnod. Ez túl magas intenzitáson inkább elképzelhető, de ebben az esetben is felmerül valamilyen légzőszervi probléma.

Az intenzitás kontrolláláshoz használd a beszéd-tesztet: ha folyamatosan hosszú mondatokban képes vagy kommunikálni futás közben, akkor valószínűleg az aerob extenzív zónában tartózkodsz, és ebben az esetben érdemes megfigyelni, hogy a tünetek jelentkeznek-e.

Üdvözlettel,

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!