szakacs gergo

Egyszerű tanácsok, hogy tisztán tartsd fülhallgatódat is futások után

Forrás: Ajkai Dávid
Futás után természetes, hogy a ruháink a mosógépben landolnak, de érdemes az olyan kiegészítők tisztítására is gondot fordítanunk, mint például a telefon, vagy épp a fülhallgató. Akár vezetékes, akár vezeték nélküli fülest is használsz, gondolj arra, hogy az izzadságtól bizony érdemes időről időre megtisztítani a tartósság és a higiénia érdekében.

Ha már a kezedbe került legújabb lapszámunk, akkor tuti kedvet kaptál ahhoz, hogy zenével fuss, hiszen téli lapunk telis tele van zenével. Ám arra talán még nem gondoltál, hogy futás után a fülesedet is megtisztítsd, pedig mindössze pár egyszerű termékre és néhány percre van szükséged ahhoz, hogy az elektronikai eszközeid ápolása is a mindennapi rutinod részévé váljon. Mielőtt elindulsz a következő hosszú futásodra, figyeld meg magad: valószínűleg kétszer is ellenőrzöd, hogy minden lényeges dolog nálad van-e: frissítés, zsebkendő, telefon és nem utolsósorban a fülhallgató. De valld be őszintén, mikor tisztítottad meg őket utoljára?

Gondolj csak bele, hogy mennyi szennyeződés kerül a fülesedbe, többek közt izzadság, por, fülzsír, ami idővel felhalmozódik, így a tisztán tartásuk nem csak a kórokozók és baktériumok elszaporodásának megelőzése szempontjából, hanem a hosszútávú tartó működés miatt is fontos. Minél több szennyeződés rakódik le a fülhallgató külsején, az azt is jelenti, hogy bizony a belsejébe is bőven jut majd, így elér olyan apró részekhez is, ami a működését biztosítja. Fontos azonban, hogy óvatos legyél bármilyen fülhallgatód is van, mivel a túlzott tisztítás vagy az agresszív súrolás a hangszóró hálóját akár me is szakíthatja, ami költséges javításokhoz, vagy cseréhez vezet.

Szakacs Gergo
Forrás: Ajkai Dávid

A fentiek alapján fogadd meg az alábbi egyszerű praktikákat, hogy tiszta és tartós társad legyen a kedvenc fülesed a futásaid során.

A por eltávolítása

Szerencsére a por kitisztítása a legegyszerűbb, semmi másra nincs is hozzá szükség, csak fogj egy puha, szöszmentes ruhát, és töröld át alaposan a fülhallgató külsejét. Ügyelj azonban arra, hogy a hangszóró felé ne törölgess, mivel így apró porszemcsék is bekerülhetnek a füles belsejébe. Ha úgy látod, hogy a por erősen rátapad egy-egy ponton, akkor enyhén nedvesítsd be a törlő sarkát és azzal törölgesd át kicsit erősebben a fülhallgatót.Amire még érdemes ügyelni, hogy használat előtt várd meg, hogy teljesen száraz legyen a tisztítás után.

A fülzsír letakarítása

A viaszos, ragadós zsír talán a legbosszantóbb dolog, ami összepiszkolhatja a füles belső részét, és bizony ezt a legnehezebb eltakarítani. Először is távolítsd el a szilikonos fülvédőt a fülhallgatóról, és egy sima törlőkendővel alaposan töröld át őket. Majd fogj valami hegyes de nem éles eszközt, például egy fa vagy műanyag fogpiszkálót, és óvatosan távolítsd el a zsíros lerakódásokat a hangszóróhéj belsejéből. Ha maradtak makacs darabok, akkor egy másik puha ruhával (nem ugyanazzal, amit a portalanításnál használtál) törölgesd ki a maradék szennyeződést. Ha nagyon ragadós marad még ezek után is a belseje, akkor egy csepp aceton, vagy bármilyen alkohol tartalmú fertőtlenítőszer is a segítségedre lehet. Végül a gyártó utasításainak megfelelően rögzítsd vissza a szilikon burkolatokat, amint teljesen megszáradt a belseje.

A tok és a töltőkábel tisztán tartása

A fülesek töltős tokja nincs annyi szennyeződésnek kitéve, mint maga a fülhallgató, de a táskában, az autóban, vagy épp otthon az éjjeli szekrény töltőjén is poros lehet idővel. Ne feledd, ez a tok jelenti a fülhallgató legfontosabb védelmét, így ennek a tisztántartásáról is érdemes alkalmanként gondoskodni. Természetesen a legegyszerűbb a száraz, mikro-szálas törlőkendő, amivel el tudod távolítani a nem kívánt szennyeződést a tokról kívül-belül egyaránt. A csatlakozó tisztán tartásában pedig egy apró sörtéjű kis kefe a legpraktikusabb választás, egy régi, megtisztított, és kiszáradt fogkefe is tökéletesen megfelel erre a célra. Ennek segítségével könnyed seprűs mozdulatokkal el tudod távolítani a láthatatlan porszemcséket, melyek akár a töltést is gátolhatják. A ragacsos foltok esetében pedig válassz enyhén nedves textil zsebkendőt, és törölgesd át vele a tokot, és a kábel hosszát. Arra figyelj, hogy semmiképp ne használj súrolószert, ami megkarcolhatja a tok borítását. Ne feledd, minél tisztább az eszköz, annál jobban fog hosszú távon is működni.