fürdő,jégfürdő,forró fürdő

Forró vagy jégfürdő: Melyik a jobb a regeneráció szempontjából?

Forrás: unsplash/Bruce Mars
Jobb a kellemes melegben pihenni, vagy érdemesebb inkább jeges vízben szenvedni pár percig a regeneráció szempontjából? Itt a válasz!

Sokan a forró fürdőre, mások a jegesre esküsznek, ha regenerációról van szó. Íme a különféle fürdők előnyei és hátrányai.

A legfontosabb, hogy kétféle fürdő fiziológiai hatásai különböznek. A kemény edzés során mikrorepedések keletkeznek az izomrostokon, amik gyulladásos reakciót váltanak ki a szervezetből.

A jégfürdő csökkenti a reakció mértékét, mivel összehúzza az ereket, így akár a késleltetett izomláz kialakulását is maegakadályozhatja - ráaádsul a fájdalmat is mérsékli. Emiatt érdemesebb jégfürdőt venni egy kemény, megerőltető futás után, verseny előtt, amikor fontos, hogy minél hamarabb regenerálódjon a szervezet.

A forró fürdő viszont serkenti a vérkeringést, mivel tágítja az ereket - pontosan emiatt ajánlják inkább a futást követő napokban, hogy ellazuljanak az izmaid, vagy futás előtt, ha gyakran bemerevednek. Nyújtással kombinálva pedig a forró fürdő javíthat az inak és ízületek mobilitásán is. Tovább fokozhatod a hatását, ha keserűsót is teszel a vízbe, mert így méginkább ellazítja az izmaidat.

Szóval érdemes jól időzíteni!

EXTRA TIPP

Egy kellemes, természetes hatóanyagokból álló fürdősóval is hatékonyabbá teheted a fürdőt, ráadásul a bennük található illóolajok az érzékszerveidet is felpezsdítik! A JOY-NAPOK idején május 12-15. között 20%-kal olcsóbban vásárolhatsz KNEIPP termékeket!