maraton,emésztési problémák,emésztési zavar,probiotikum

Fogyassz probiotikumokat és elbúcsúzhatsz a versenyek során elszenvedett emésztési problémáktól

Egy vadonatúj tanulmány szerint, ha rendszeres probiotikum fogyasztóvá válsz, nem csupán a „sürgős dolgoknak” mondhatsz búcsút, miközben életed legjobb maratonját futod, de még a teljesítményed is nőhet.

Egy európai szakmai lapban (European Journal of Applied Physiology) tették közzé azt a tanulmányt, mely szerint a probiotikumok napi szintű fogyasztása csökkentheti azokat a gyomor- és bélrendszeri panaszokat, amelyekkel sok maratonista találkozik. A probiotikumok, vagyis a „jó” baktériumok ugyanis javíthatják a bélfunkciót és enyhíthetnek olyan tüneteken, mint például a hányinger, a hasmenés, a túlzott gázképződés és a puffadás.

Aki futott már valaha maratont, ismeri a mondást, mely szerint egy maratonon bármi megtörténhet. Még akkor is, ha úgy gondolod, tökéletes frissítési tervvel készültél.

maraton,emésztési problémák,emésztési zavar,probiotikum

Az ominózus tanulmány szerint négy héttel a verseny előtt 24 maratoni futót megkértek arra, hogy értékeljék a versenyeken tapasztalt, emésztéssel összefüggő tüneteiket, majd pedig részt vettek egy laktátszint és VO2max mérésen. Ezt követően volt, aki probiotikus étrend kiegészítőt kapott naponta (három különböző probiotikum törzset, beleértve a Lactobacillus acidophilus-t, amely általában a joghurtban található), mások pedig placebo kiegészítőt (kukoricakeményítőt).

A verseny előtti napon a résztvevők magas szénhidráttartalmú, alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztottak. A verseny napján szintén probiotikus étrend kiegészítőt kaptak két órával a rajt előtt, és elfogyasztottak egy 128 gramm szénhidrátból, 4,4 gramm rostból, 7 gramm fehérjéből, illetve 3,5 gramm zsírból álló reggelit, és megittak fél liter vizet. A tanulmányban résztvevők a maraton során energia zselével és vízzel frissítettek, óránként összesen 66 gramm szénhidrátot és 6 dl vizet fogyasztottak.

maraton,emésztési zavar,emésztési probléma,probiotikum

Összességében elmondható, hogy azok a futók, akik probiotikumokat fogyasztottak, arról számoltak be, hogy a vizsgálat utolsó két hetében csökkentek az emésztési problémáik (például émelygés, gázképződés, puffadás, stb.). A maraton során, az előzetesen probiotikus kiegészítőket fogyasztók emésztéssel összefüggő tüneteik – amelyek egy része persze adódhat a versenydrukk miatt – szignifikánsan alacsonyabb volt, azokhoz képest, akik placebót kaptak - különösen az utolsó 10-15 km-en. Gyorsabban érhettek célba, mert nem kellett lassítaniuk, netán megállítaniuk semmilyen emésztési probléma miatt, illetve a teljesítményük nem csökkent a futás során.

S hogy miért történik mindez? Úgy tűnik, a probiotikumok növelhetik a mozgás közbeni szénhidrát felszívódást, illetve védelmet nyújthatnak a bélflórára gyakorolt ​​káros hatások ellen.

maraton,emésztési zavar,emésztési probléma,probiotikum

A kutatás során egyébiránt azt is megfigyelték, hogy a bélbaktériumok szerepet játszanak a stresszben és a szorongásban. Számos oka van annak, hogy a futók szorongást élnek meg a versenyt megelőzően vagy közben. A szorongás és a stressz, a hormonkiválasztás (a kortizol szint emelkedése), az emésztőrendszer működésének csökkenése, a bérrendszer és egyéb szervek szokatlan mozgolódása, megnehezíti az étel felszívódását. Sőt az sem véletlen, hogy minél hosszabb egy verseny, annál valószínűbb, hogy számíthatunk emésztési problémákra. A kutatás arra is rávilágított, hogy a rövidebb távokon futók kevésbé küszködnek ilyesfajta gondokkal, esetükben tehát a probiotikumok fogyasztása nem hoz jelentős előnyt, ugyanakkor maraton esetén, a 2:30 és 5 óra között futók valamennyien érintettek lehetnek.

maraton,emésztési probléma,emésztési zavar,probiotikum

Szakemberek azt javasolják, hogy a verseny előtti napon a futó kerülje (vagy csak mérsékelten fogyassza) a magas rosttartalmú és fokozott gáztermelést előidéző élelmiszereket: bab- és salátaféléket, korpát, gyümölcsöt, salátaféléket, illetve cukoralkoholokat, azaz mesterséges édesítőket tartalmazó élelmiszereket (rágógumik, cukormentes édességek).