motiváció, depresszió, szorongás, futás jótékony hatása, a szív egészsége,

Egy új tanulmány szerint a testmozgás - szorongással és depresszióval küzdők esetén - fokozottabban javítja a szív egészségét

Forrás: Getty Images
Ez persze nem azt jelenti, hogy a lelkileg és mentálisan stabil egyéneknél a futás nem jár előnnyel!

Az American College of Cardiology egy új tanulmánya szerint a rendszeres testmozgás 22 százalékkal csökkentheti a szívkomplikációk valószínűségét a szorongásos és depressziós egyéneknél, míg azoknál, akiknek nincsennek depresszív tüneteik, 10 százalékos egészségjavulás tapasztalható. Leegyszerűsítve, úgy tűnik, hogy a testmozgás fokozottabb előnyökkel jár a szív egészségére nézve azoknak, akik stresszhez kapcsolatos állapotokkal küzdenek.

A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a testmozgás képes ellensúlyozni a stressz negatív hatásait. Hadil Zureigat, a tanulmány vezető szerzője szerint „a fizikai aktivitás hatása az agy stresszválaszára különösen fontos lehet a stresszel összefüggő pszichiátriai betegségekben szenvedőknél. Ez nem azt sugallja, hogy a testmozgás csak a depresszióban vagy szorongásban szenvedőknél hatásos, de azt találtuk, hogy ezek a betegek nagyobb szív- és érrendszeri előnyökhöz jutnak a fizikai aktivitáson keresztül.”

depresszió, szorongás, futás egészségügyi hatásai, kezdő futó,
Forrás: Getty Images

A szívinfarktus továbbra is a vezető halálokok közé tartozik Észak-Amerikában, és mivel a szorongás és a depresszió aránya a világjárvány során emelkedett, ezek a megállapítások nem is jöhettek volna jobbkor. A kutatók úgy ítélték meg, hogy a heti minimális testmozgás 150 perc közepes intenzitású aktivitás.

Hogyan vágj bele?

Az ajánlott heti 150 perc / hét sokféleképpen eltölthető, ha a hét 5 napján napi 30 percet sportolsz, már kis is pipálhatod. Ha kezdőként vágsz bele a futásba az alábbiakat ajánljuk:

  1. Kezdj 20 perc séta/futás váltogatással, idővel csökkentsd a sétával, és növeld a futással töltött időt. Kezdj egy perc futással és egy perc sétával. Minden egyes alkalommal növelheted 1-1 perccel a futást és a sétát.
  2. Kezdőként biztosan ne fuss minden nap. A legjobb, ha egy futós napot pihenő követ, vagy másfajta aktivitás, ami lehet erősítés, jóga, kerékpározás, úszás, gyaloglás vagy túra. Az edzésrutin változatossága érdekessé teszi a testmozgást, és távol tartja a sérüléseket.
  3. Ne aggódj a tempó miatt kezdetben, inkább összpontosíts a következetességre, ennek köszönhetően a tempód idővel javulni fog.
  4. A futás határozottan nem kellemes a kezdeti edzések alkalmával, de ne hagyd, hogy ez eltántorítson. Minden futással kicsit jobb lesz, ezt biztosan megígérhetjük!