áfonya, haskap, mézbogyó, egészséges táplálkozás, bogyós gyümölcs,

A mézbogyó olyan, mint egy fura áfonya és hasonlóan szuper, ha rendszeresen fogyasztod!

Forrás: Getty Images
Ha még nem találkoztál ilyen gyümölccsel, itt az idő, hogy megismerkedj vele.

Mézbogyó, kék lonc, haskap bogyó: ezek mind-e különleges bogyós gyümölcs nevét takarják, mely elsősorban az északi félteke országaiban honos, például Kanadában, Szibériában vagy Japánban. Ráadásul arra jutottak egy kutatás eredményeképpen, hogy rendszeres fogyasztása javít a futásteljesítményen.

A Northumbria Egyetem szakemberei vizsgálták azt, hogy milyen hatása van a futók teljesítményére konkrétan ez a bogyó. A Nutrients szakfolyóiratban publikált tanulmányban 30 férfi szabadidős futó vett részt, egy sor állóképességi tesztet végeztek rajtuk. Azok, akik haskap bogyót fogyasztottak, két mérhető eredményt mutattak fel azon társaikhoz képest, akik nem ettek ilyen gyümölcsöt. Először is hosszabb ideig bírták a terhelést anélkül, hogy elfáradtak volna, másrészt gyorsabban futottak. 5 km-es távon körülbelül 20 másodperccel futottak gyorsabban, mint a mézbogyót nem fogyasztó futók.

bogyós gyümölcs, haskap, mézbogyó, egészséges táplálkozás, gyorsaság,
Forrás: Getty Images

Glyn Howatson, a Northumbria Egyetem professzora, a kutatás vezetője a következőket mondta: „Mindig figyelemre méltó, hogy az elfogyasztott élelmiszernek mekkora ereje van a teljesítmény és az egészségi állapot javításában. Körülbelül 2%-os javulást tapasztaltunk a leadható teljesítményben, más szavakkal, körülbelül 0,25 km/h-val gyorsabban futhatsz ugyanazon a távolságon, ha rendszeresen fogyasztasz ebből a bogyóból. Ez elsőre nem tűnik számottevőnek, mégis azért izgalmas, mert ehhez a mérhető eredményhez, nem kell semmi egyebet tenni, csak elfogyasztani ezt az egyébként nagyon ízletes, édes gyümölcsöt. Ez az előny - a futáson kívül - vélhetően más állóképességi sportok esetén is tapasztalható.”

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

Kulcsfontosságú megjegyezni, hogy a kutatást egy olyan élelmiszergyártó cég megbízásából végezték, mely mézbogyóból gyártott levek forgalmazásával foglalkozik, bár a tudósok azt is elmondták, hogy a megbízónak nincs szerepe a kutatás lebonyolításában, az adatgyűjtésben és azok elemzésében, tehát a kapott kedvező sportélettani hatások függetlenek tőlük.