edzés, sport,

A mozgásforma, ami tényleg csökkenti a koleszterinszintet

Forrás: Unsplash/krakenimages
Sportolni nagyon kell a szív és érrendszer érdekében, de fontos a stressz levezetéséhez és az immunerősítéshez is. A legfrissebb kutatások szerint az egyik mozgásforma kifejezetten jó a koleszterinszint csökkentésére!

A jóga az egyik legjobbb stresszcsökkentő mozgásforma, ennek az egyik oka, hogy nagy hangsúlyt helyez a légzésre. De a csavarásos gyakorlatoknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre is, a helyes testtartást is segíti, és még számos pozitív hatása van.

De mi köze a jógának az alacsony koleszterinszinthez? A tudomány szerint nagyon is sok, persze fontos a személyes kórtörténet mindenkinél. Az utóbbi években több olyan kutatás is készült a jóga és a koleszterintszint kapcsolatáról, ami bizonyítja, hogy igenis fontos ezt a mozgást beiktatnia a mindennapjaiba azoknak, akik alacsonyabb koleszterinszintet szeretnének elérni.

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: M

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: M

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

Ha L-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

2013-ban egy kisebb, mindössze 100, 2-es tipusú cukorbetegségben szenvedő indiait vizsgáltak, akiknek 3 hónapra rendszeresítették a mindennapjaikba a jógát. Az eredmény az lett, hogy a kísérlet végére nem csak hogy kevesebb gyógyszerre volt szükségük, de az összkoleszterintszint, a trigliceridek és az LDL (alacsony sűrűségű lipoproteinek) is csökkenést mutattak, a HDL szintjük pedig javult.

Egy 2019-es tanulmány is hasonló eedményre jutott: olyan nőket vizsgáltak, akik 26 héten át heti 3 alkalommal jógáztak - náluk is javulást tapasztaltak a koleszterinszintet illetően. Egy 2014-es tanulmányban is megállapították, hogy a jóga hatékonyan javítja az LDL- és HDL-koleszterintet és a vérnyomást, és sokkal jobbnak mutatkoztak az eredmények azokkal szemben, akik nem sportolnak semmit.

Egyértelműen szükségesek még kutatások ebben a témában, de a fentiekből jól látszik, hogy igenis fontos a sport a koleszterintszint szempontjából is, és erre nemcsak egy klasszikus kardióedzés a megfelelő, hanem a jóga is.

Mutatunk is néhány olyan gyakorlatot, amik a szakemberek szerint nagyon jótékonyan hatnak a testre - végezd őket rendszeresen!

Hátnyújtás térd-homloktartásban

Stresszlevezető, emésztést elősegítő hatású gyakorlat, kezdő szinten érdemes 1-3 percig kitartani:

Bababpóz

A stressz levezetése mellett ez a póz egy remek relaxációs testhelyzet, segíti az elmélyülést.

Gerinccsavarás ülve

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat az egészséges emésztésért!

Használd a falat!

Ez a póz segíti a szív véráramlását, ami fontos a szorongás és a vérnyomás csökkentésében, de számos további egészségügyi előnyei is vannak.

A jógán kívül ezek is segítenek a koleszterinszint csökkentésében
  • Egyél több halat! Ha omega-3-ban gazdag tengeri herkentyűket választasz hetente háromszor, csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a szardínia és a tonhal igazán remek választások!
  • Lenmag: A lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal, ami hozzájárulhat a HDL-szint növeléséhez. Lenmagolaj, őrölt lenmag - mind remek megoldás!
  • Ha nem fekszik a jóga, sétálj, biciklizz, fuss, ússz - heti 2-3 edzés már rengeteget segít!
Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft