Borítókép: Ezek az ételek segíthetnek a térdfájdalom enyhítésében

Ezek az ételek segíthetnek a térdfájdalom enyhítésében

Rendszeresen fáj a térded? A fájdalomcsillapítót a tányérodon kell keresned!

Az Annals of the Rheumatic Diseases című folyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis a rostban gazdag táplálkozás segíti a térdben fellépő ízületi gyulladás megelőzését.

A kutatók két tanulmány eredményeit vetették össze és arra jöttek rá, hogy minél több rostot fogyasztottak a résztvevők, annál kevesebb esetben számoltak be a térdfájdalomról.

Az Osteoarthritis Initiative tanulmánya szerint a napi 20g rostot fogyasztóknál 30 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki ízületi gyulladás és 19 százalékkal csökken a rizikója annak, hogy romlik a térdük állapota a következő 4 évben.

A második, Framingham Offspring által kiadott tanulmány szerint pedig napi 26 gramm rostot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy 61 százalékkal csökkenjenek a térd ízületi gyulladásának tünetei.

Egyik sem mondta ki, hogy a rostok csökkentik a térdfájdalom mértékét, azonban a tápanyag képes arra, hogy megvédje az ízületet. Egyébként is, akik sok rostot fogyasztanak, egészségesebben táplálkoznak a kutatók szerint.