Borítókép: Így segít a várandósság alatt végzett erősítő edzés abban, hogy szülés után jobb futó legyél

Így segít a várandósság alatt végzett erősítő edzés abban, hogy szülés után jobb futó legyél

Forrás: getty images
Az erősítő edzés segíthet abban, hogy csökkentsd a szülés után, futás közben jelentkező furcsa mellékhatásokat.

Nehéz visszatérni szülés után a megszokott kerékvágásba, ami a futást illeti. A 9 hónap alatt hatalmas változásokon ment át a tested, amik nem érnek véget a babád megszületése után. És valljuk be, nem ez az időszak, amikor új rekordokat döntögetsz.

A szülés után gyakori probléma a fájdalom, inkontinencia és a szétnyílt hasizommal is megküzd sok újdonsült anyuka. A Sports Health nevű folyóiratban megjelent új kutatás szerint azonban a várandósság alatt végzett súlyzós edzések csökkenthetik a fent említett kellemetlenségeket!

A tanulmányban 507 futó kismama vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az első csoportban 200 nő szerepelt, akik az elmúlt 2 évben hozták világra gyermeküket, a másikba pedig pedig párszáz olyan nő került, akik 10 éven belül szültek.

Azok a nők, akik 2 éven belül akár több gyermeket is világra hoztak, nagyobb eséllyel számoltak be inkontinenciáról. A császármetszésen átesett futóknál pedig nagyobb eséllyel nyílt szét a hasizmuk. Akiknél pedig különböző izomfájdalmak jelentkeztek a babavárás alatt, azok a futás újrakezdésekor is megtapasztalták ezeket.

Azok a futók, akik viszont a várandósságuk alatt erősítő edzéseket végeztek, kisebb eséllyel éreztek fájdalmat, nem volt problémájuk az inkontinenciával és a hasizmuk szétnyílására is alaposan lecsökkent az esély.

Csak azt tudjuk tanácsolni, hogy amennyiben jól esik, az orvosod is beleegyezik, ne hagyd abba a mozgást akkor sem, ha gyermeket vársz!