Borítókép: Érdemes a forgószékedet fitballra cserélned az irodában?

Érdemes a forgószékedet fitballra cserélned az irodában?

Forrás: getty images
Jó ötletnek tűnik a hagyományos széket labdára cserélni, hiszen így munka közben a törzsizmaidat is megdolgoztathatod. De valójában mennyire hatékony ez a módszer?

A széken való üléshez semmilyen izomaktivitásra nincs szükség és sokaknak fájdalmakat is okoz, ha huzamosabb időt töltenek a forgószékben.

Dr. John P. Porcari, fiziológus szerint a labdának két előnye is van: egyrészt javít a tartáson, másrészt pedig a hasizmokat is megdolgoztatja, így erősítve a törzset. Persze ettől függetlenül lehet rossz tartással ülni a labdán, ahhoz, hogy kényelmes és hatásos legyen a rajta töltött idő, a törzs, csípő és lábizmokat is használni kell.

Dr. Jessica Matthews, edzésszakértő szerint a labdán való ülés jobban megterheli a gerinc alsó szakaszát, egy idő után pedig emiatt kellemetlenné válhat a fitball használata.

Ahelyett, hogy azonnal lecserélnéd a széket, érdemes inkább felváltva használnod őket. Először tölts 20-30 percet a labdán és kicsit többet a széken, majd fokozatosan növeld a fitballon töltött időt. Fontos, hogy megfelelő méretűt válassz, amin a combjaid párhuzamosak maradnak a talajjal. Egyébként pedig sokak szerint az ülőmunka az új dohányzás, szóval egyáltalán nem árt odafigyelni arra, hogy megfelelő pózban és megfelelő ülőalkalmatosságon töltsd el a munkaidődet.

A lényeg: a labdán való ülés nem erősíti meg egy szempillantás alatt a core izmokat, viszont megfelelően használva, fokozatosan hozzászokva jó kiegészítő lehet a hagyományos székek mellett.

Olvasnál még a témában?