állóképesség,szundi

A délutáni alvás javít a teljesítményeden?

Forrás: pexels.com
Ha alvással szeretnél PB-t dönteni, van egy jó hírünk: így is sikerülhet.

Azt már biztos tudod, hogy az alvásnak mennyi pozitív hatása van a szervezetre nézve: például elősegíti a futás utáni regenerációt és erősíti az immunrendszert is.

Egy új kutatás szerint pedig akár az állóképességeden is javíthat egy délutáni szundi. A kutatók edzett futókat vizsgáltak. Két alkalommal kellett a futóknak 30 percet futniuk a VO2 maximumuk 75 százalékán reggel, aztán este 20 percet futottak a VO2 maximumuk 60 százalékán, majd még este kifulladásig edzettek a VO2 maxuk 90 százalékán.

Az egyik felmérés során a futók kaptak 20 perc délutáni szundiidőt, nagyjából 90 perccel az esti edzésük előtt, a másik nap viszont nem volt erre lehetőségük. Érdekes módon a futók egy csoportja sokkal kevésbé fáradt el a délutáni alvást követően. Kiknek válhat be a módszer?

Azoknak a futóknak, akik éjszaka 7 óránál kevesebbet alszanak. Bár a kutatók is kiemelték, hogy érdemes nagyobb csoportban is elvégezni a vizsgálatokat, attól függetlenül szerintük is érdemes lehet délután pótolni az elvesztett alvásmennyiséget, főleg akkor, ha este szoktál futni és fontos, hogy jól menjen az edzés.

Olvasnál még a témában?