sport, futas, edzes

Az aktív életmódot élők kisebb eséllyel kapják el a covidot, de ha elkapják, gyorsabban kigyógyulnak

Forrás: Getty Images
A rendszeres testmozgás nagyban segít elkerülni, hogy elkapd a covid19-et, de abban is, hogy kisebb eséllyel alakuljanak ki szövődmények.

Természetesen, senkinek sem újdonság, hogy a sportos élet mennyi pozitív hozadékkal jár, és mennyit ad hozzá az életminőséghez és egészséghez, de a British Journal of Sports Medicine-ben megjelent friss kutatás szerint mérhető, hogy a covid fertőzést is segít elkerülni. A több mint 1,8 millió ember vizsgálatával zajlott 16 korábbi kutatást is összesítő tanulmányból kiderül, hogy rendszeresen sportoló emberek 11%-kal kisebb eséllyel kapták el a vírust, és 34%-kal alacsonyabb volt az esélye annak is, hogy valamilyen szövődmény alakult ki náluk. Az aktív emberek 36%-kal kisebb eséllyel kerültek kórházba és 43%-kal kisebb eséllyel haltak bele a fertőzésbe.

„Az edzés számos egészségügyi előnye közül nem elhanyagolhatóak azok, amelyek segítenek minket ellenállóbbá tenni a fertőzések ellen, immunisabbá a stressz káros hatásaira, vagy covid szövődményeire, mint például az ideális testsúly vagy optimális vérnyomás megőrzése”
mondta a tanulmány egyik szerzője, Antonio Garcia-Hermoso

A kutatásból egyébként az derült ki, hogy heti 150 perc közepes intenzitású sporttevékenység elvégzésével már sokat teszünk azért, hogy ne betegedjünk le covidban, vagy alakuljanak ki maradandó szövődmények. A rendszeres sportolás már ebben a mértékben is erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a betegségek ellen, elkerülhető vele a 2-es típusú diabétesz, szívbetegségek, rák, depresszió és szorongás, amelyek magas kockázati faktort jelentenek a covid megbetegedés esetén pluszban. Ha rendszeresen sportolsz, abban is segíted a szervezeted, hogy könnyebben kiűzze magából a vírusokat.

Mivel az egészség a legnagyobb kincsünk, vigyázz rá nagyon!