WHO, egészség világnapja, egészség, egészséges életmód,

Az egészség világnapja margójára

Forrás: Getty Images
Ma van az egészség világnapja, melyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) kezdeményezésére 1950 óta tartanak meg minden év április 7. napján. A kezdeményezés célja az volt, hogy ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára.

Az egészségmegőrzés három fontos pilléren alapszik: étrend, testmozgás és stresszkezelés, illetve mindegyikhez szorosan kapcsolódik a pihenés minősége is. Az egyik leggyakrabban feldolgozott cikktéma itt, a Runner’s World-on is az egészségmegőrzés. Az emberek legnagyobb százaléka pontosan tisztában van azzal, hogy mit kell(ene) tennie ahhoz, hogy egészségesebbé váljon, mégis számos olyan megbetegedésben járunk élen, amelyek hátterében életmódbeli problémák is állnak.

Az egészségmegőrzéshez és jólléthez kapcsolódó tippeket, gondolatokat szedtünk össze, hogy lássuk, így együtt, mi mindent megteszünk vagy éppen nem teszünk meg azért, hogy egészségesek maradjunk vagy azzá váljunk.

1. Gondolkodj pozitívan!

A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges pozitív hozzáállás elősegíti az egészségesebb immunrendszer felépítését és javítja az általános egészségi állapotot. A szervezet elhiszi, amit gondolsz és érzel, ezért koncentrálj a pozitívra. Az étkezés és a fizikai aktivitás egyaránt szórakoztató, érzékszervi élmény is, mindkettő esetben az élvezetet célozd meg és ne a kellemetlenséget.

2. Egyél zöldséget!

Minden egyes étkezésednél fogyassz zöldséget. A zöldségekben gazdag étrend csökkenti a tüdő-, vastagbél-, mell-, méhnyak-, nyelőcső-, gyomor-, hólyag-, hasnyálmirigy- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. A legerősebb fitonutriensek – melyek jótékony hatásukat elsősorban antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetik – a brokkoliban, káposztában, sárgarépában, paradicsomban, szőlőben és a leveles zöldekben találhatók.

egészséges táplálkozás, egészség világnapja, WHO, zöldségek,
Forrás: Getty Images

3. Étkezz napi ötször!

Legyen tudatos rendszere a táplálkozásodnak, ezzel tudod az anyagcserédet és az energiaszintedet folyamatosan támogatni, illetve megfelelő alapanyagok segítségével a vércukorszint ingadozást elkerülni, akárcsak a sóvárgást, ami az ideális testsúly kialakításánál és megtartásánál fontos. Lényeges az elfogyasztott élelem minősége is, egyél több teljes kiőrlésű gabonát, friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint hüvelyeseket. Párosítsd a jó minőségű szénhidrátban gazdag ételeket egészséges zsírokkal és sovány fehérjével.

4. Élj aktívan, legyen a mozgásra elemi igényed!

Tudtad, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti az öregedés összes biomarkerét? Ez magában foglalja a látás javítását, a vérnyomás normalizálását, a sovány izomtömeg fejlesztését, a koleszterinszint csökkentését és a csontsűrűség javítását. Ha jól és tovább akarsz élni egyszerűen mozogni kell! Tanulmányok azt mutatják, hogy akár tíz mozgással töltött perc is sokat jelent. Perdülj táncra a nappaliban, jelentkezz egy táncklubba, sétálj a parkban a gyerekeddel, kutyáddal, szomszédoddal, vagy akivel szeretnél, ugrókötelezz, hulahoppozz, menj túrázni és bringával dolgozni! Ha nem megy, írd össze, hogy érzésed szerint miért nem fér bele az életedbe a mozgás. Sokan azt gondolják, sok időt kell ilyesmire szánni, pedig ha kezdetben kicsi lépéseket teszel meg, az nem olyan sok idő. Ha csak 5 perc sétára futja egy nap, akkor pontosan 5 perccel mozogtál többet a semennyinél! Nagyon sok kifogás mögött valójában hamis hiedelmek bújnak meg!

5. Pihenj jól!

Ha zavart az alvásod rendszeresen, igyekezz ezen tudatosan változtatni. Próbálj ki relaxációs technikákat - jóga, meditáció, meleg vizes fürdő. Igyál egy csésze kamillateát, elalvás előtt olvass valamilyen kellemes történetet, hallgass nyugodt zenét, használj nyugtató illóolajat a levegő illatosítására, sötétítsd be a szobát. Gyakori kialvatlanság esetén jelentősen csökken az ellenállóképesség, a teljesítmény minden fronton (szellemi téren és az aktív tevékenységek során egyaránt). Hosszú távon rendkívül sérülékennyé válik a szervezet ebben az állapotban. Mindig legyen tudatos a pihenés is – vedd komolyan a pihenőnapokat, amikor nem sportolsz.

egészséges életmód, egészség világnapja, optimizmus, WHO, egészség,
Forrás: Getty Images

6. Kérd a környezeted támogatását!

Az életmódbeli változtatások jóval nehezebbek, ha a környezetedben olyan emberek élnek, akiknek egészségtelen szokásaik vannak. Az egészséges életmód kialakítása és megtartása akkor működik flottul, ha leginkább egészségesen élő és gondolkodó emberekkel találkozol, akiknek támogatását élvezed. Vond be a családtagjaidat, legszorosabb barátaidat, kollégáidat ebbe a folyamatba minél több téren, ezen keresztül egymást is motiválhatjátok.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

+1 A szokásaidon apránként változtass!

Mindazt, amit eddig olvastál nem kell holnap pontról pontra megvalósítani. Kezdj pici lépésekkel! Ha például megiszol minden nap 1 liter kólát, kezdetben felezd a mennyiséget, váltsd ki vízzel. Ha nehezen veszed rá magad arra, hogy mozogj, tégy annyit, hogy nem lifttel, hanem gyalog mész fel a lakásba, vagy leszállsz egy megállóval előbb a buszról és sétálsz. Ha szeretsz rágcsálni sós, pörkölt mogyorót, vegyél helyette natúr, pörköletlent. A kis változások, jóval „fájdalommentesebbek”, mégis segítenek kialakítani azt a mentalitást, amint keresztül eljutsz oda, hogy az egészség felé vezető úton nem feltétlenül fájdalmas a változás, viszont innen könnyebb rögzíteni a többi egészséges szokást.