sárgadinnye, egészséges táplálkozás, szezonális gyümölcs, gyümölcs,

Aromás íz, erős illat, zöld, narancs vagy fehér színű „hús” – bizony a sárgadinnyéről lesz szó!

Forrás: Getty Images
Ami túl azon, hogy elképesztően jól passzol például a pármai sonkához, rendszeres fogyasztása nagyon komoly egészségügyi előnyöket kínál mindannyiunk számára.

A sárgadinnye jellegzetesen édes ízű szezonális gyümölcs, igen magas víz- és tápanyagtartalommal, és mondjuk is, miért érdemes napi szinten fogyasztani mostanság.

100 g sárgadinnye tápanyagtartalma

Kalória (kcal) 33
Zsír 0,2 g
Koleszterin 0 mg
Nátrium 16 mg
Kálium 267 mg
Szénhidrát 8,2 g
Fehérje 0,8 g

1. Magas béta-karotin tartalma van

Ha béta-karotinról van szó, a sárgadinnye magasan kiüti a ringből a többi sárga-narancssárga gyümölcsöt és zöldséget. Több béta-karotint tartalmaz, mint a kajszibarack, a grapefruit, a narancs, az őszibarack és a nektarin, a mandarin, vagy akár a mangó. Sőt egy tanulmány megállapította, hogy a narancshúsú sárgadinnye, ugyanolyan mennyiségű béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. A béta-karotin a karotinoidok egyik fajtája. A karotinoidok olyan pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk színét adják. Elfogyasztása után a béta-karotin vagy A-vitaminná alakul, vagy erős antioxidánsként működik, és segít leküzdeni a sejteket megtámadó szabad gyököket. Ez pedig fontos a szem egészsége, a vörösvértestek mennyisége és az erős immunrendszer szempontjából.

sárgadinnye, egészséges táplálkozás
Forrás: Getty Images

2. Kiváló C-vitamin forrás

Egy csésze sárgadinnye az ajánlott napi C-vitamin szükséglet több mint 100 százalékát tartalmazza. Az erős és egészséges immunitás szempontjából a szervezet C-vitamin készlete folyamatos és intenzív utánpótlást igényel, viszont megfelelően összeállított étrenddel nincs szükség étrendkiegészítők formájában magunkhoz venni, főképp azokban a hónapokban, amikor természetes állapotában is többféle módon hozzájuthatunk.

3. Folátot, azaz B-9-vitamint tartalmaz

A folát B-9-vitamin néven is ismert. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált, a vitaminokról szóló tanulmányok alaposabb vizsgálata https://academic.oup.com/ajcn/article/86/2/271/4633129 szerint a folát védelmet nyújthat a korai stádiumban lévő rákos megbetegedések és a folsavhiányban szenvedők esetében. Azonban a B-9-vitamin nagy dózisban, serkentheti vagy ronthatja a későbbi stádiumú rákos megbetegedések kialakulását! Várandósság esetén, és fogamzóképes korú nőknél napi 400-600 mg folát fogyasztása javasolt. A 13 év feletti fiúgyermekeknek és férfiaknak 400 mg kell fogyasztaniuk. Két csésze sárgadinnye 74 mg folátot tartalmaz, ami a napi érték körülbelül 19 százaléka.

4. Víztartalma figyelemre méltó

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a sárgadinnye magas, közel 90 százalékos víztartalommal rendelkezik. A sárgadinnye fogyasztása segít abban, hogy a szervezet megfelelően hidratált legyen, ez esetben a szívnek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy pumpálja a vért. A hidratáltság támogatja az emésztést, az egészséges veseműködést, a normális vérnyomást, ellenben, ha kevés folyadékot kap a szervezet, akkor szédülés, fejfájás jelentkezhet, csökkenhetnek a vesefunkciók, szárazabbá válik a bőr, a száj és a nyálkahártya, székrekedés alakulhat ki. A víz a legjobb választás a hidratáltság megőrzéséhez. A vízben gazdag gyümölcsök fogyasztása - amilyen például a sárgadinnye is - segíthet.

5. Magas a rosttartalma

A rostok egészségügyi előnyei túlmutatnak a székrekedés megelőzésén. A rostban gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, illetve segít a fogyásban azáltal, hogy hosszabb ideig teltebbnek érzed magad.

sárgadinnye, egészséges táplálkozás, szezonális gyümölcs,
Forrás: Getty Images

6. Káliumforrásként is fontos alapanyag

Egy közepes méretű sárgadinnye a napi káliumszükséglet 4 százalékát fedezi. A kálium esszenciális elektrolit ásvány, ami segít fenntartani a megfelelő vízegyensúlyt a sejtek és a testnedvek között. A kálium létfontosságú az idegek egészségéhez és a megfelelő izomösszehúzódáshoz is. Ha edzés után káliumban gazdag nassolnivalót - például sárgadinnyét - eszel, támogatod a szervezeted elektrolit egyensúlyát.

7. Egyéb vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása

Egy csésze sárgadinnye 1,5 gramm fehérjét tartalmaz, valamint sok egyéb vitamint és ásványi anyagot. Többek között K-vitamint, niacint, kolint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és rezet, mangánt, valamint szelént.

Ez a gazdag összetétel teszi igazán egészségessé és táplálóvá a sárgadinnyét!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Az érett sárgadinnyének igen erős, semmi máshoz nem fogható illata van. A benne lévő tápanyagforrás minél jobb hasznosulása érdekében, a vásárlástól számított 3 napon belül érdemes elfogyasztani. A sárgadinnye használható joghurtos smoothie-hoz, salátákhoz, sorbethez, de megsütve is különleges fogás készíthető belőle.