futás,kánikula,hőség,nyár

Amit tudnod kell a kánikula-futásokról

Forrás: Getty Images
Nyáron, a nagy hőségben futni nem könnyű, és pár dologra oda is kell bizony figyelni.

Arról már sokszor írtunk, mire kell odafigyelni, ha hőségben mész futni, erről ITT és ITT olvashatsz. Most azonban azt szedtük össze, amit érdemes tudnod róla, hogy ezen infók tudatában a teljesítményedet is hatékonyabban fejleszthesd.

  1. Az teljesen normális, ha ilyenkor lomhábbnak érzed magad, lassabban futsz, vagy a pulzusod megy fel magasabbra a megszokottnál. Ne a teljesítményed hanyatlásának tudd be, erről tényleg csak a meleg tehet.

  2. Nem kell lemondanod ilyenkor sem a magas intenzitású edzésekről, de azért figyelj oda arra, hogy megfelelően hűtsd magad közben (hideg víz a csuklódra, tarkódra, arcodra), nehogy rosszul legyél.

  3. Jól teszed, ha ilyenkor gyakrabban mész az erdőbe, hiszen a fák árnyékában mégiscsak komfortosabb, mint a forró betonon róni a köröket.

  4. Ilyenkor mindenképpen felül kell írni a megszokott frissítési stratégiádat. Talán egy 8km-es futáson alapvetően még nem szoktál vizet sem fogyasztani, nyáron már egy 5km-esen is érdemes inni.

  5. Ha kitartóan és megfelelően edzel a forróságban, az szuperül meghálálja majd magát az őszi versenyszezonban, amikor is visszaesik a hőmérséklet, de a te szervezeted már sokkal jobban bírja majd a terhelést.

Jó futásokat kívánunk a nyári szezonban!