alvás,hidratáció

Az alvás mennyisége arra is kihat, mennyire vagy hidratált

Forrás: unsplash/ Mpho Mojapelo
Azt mindenki tudja, az egészség szempontjából mennyire fontos a megfelelő mennyiségű alvás és a folyadékfogyasztás.

Azonban egy friss kutatásból az is kiderült, hogy szorosabb kapcsolat van a két dolog között, mint gondoltuk volna. Ha ugyanis 8 óránál kevesebbet alszol, sokkal könnyebben dehidratálódik a szervezeted.

A Penn State Egyetem kutatói vizsgálták az alvás hossza és a hidratáció közötti összefüggéseket, összesen több mint 20.000 ember adatait nézték meg. Arra jöttek rá, hogy akik kb. 6 órát aludtak, sokkal nagyobb eséllyel váltak dehidratálttá, mint a 8 órát alvó emberek. A kevesebbet pihenők alapvetően 16-59 százalékkal kevésbé voltak hidratáltak másnap, mint a többiek.

Az összefüggés a vazopresszin nevű hormonnak köszönhető, ami a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában vesz részt. A hormon a cirkadián ritmussal párhuzamosan szabadul fel, az alvási időszak végén emelkedik a mennyisége, a szerepe pedig, hogy megakadályozza a dehidratációt.

A dehidratáció azért is veszélyes, mert mind a mentális, mind pedig a fizikai teljesítményre negatívan hat, ráadásul fáradékonyságot is okozhat. Ha pedig rendszeresen edzel, még kevesebb folyadék van a szervezetedben, mint amennyire szüksége van a működéshez.

Érdemes odafigyelned arra, hogy a nap folyamán megfelelő mennyiségű vizet fogyassz és törekedj arra, hogy esténként 8 órát aludj.

Olvasnál még a témában?