állkapocs,állkapocs fájdalom

Ezért fájhat az állkapcsod futás közben

Forrás: getty images
Az állkapocs fájdalma nem a legnépszerűbb panasz a futók körében, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tünetet. Többféle probléma is állhat a háttérben, mutatjuk, mik ezek.

Fejtartás

Ha túlságosan előretolod a fejedet futás közben, megfájdulhat az állkapcsod. "Képzeld azt, hogy a nyakad egy pálca, a fejed pedig egy bowling golyó. Ha a pálca előredől, sokkal nehezebbnek tűnik a golyó." - mondja Michelle Finnegan, fizikoterapeuta. Ebben az esetben pedig nagyobb nyomás nehezedik a nyakizmokra, amik állkapocs-fájdalmat is okozhatnak. Érdemes erősítened ezeket az izmokat és kevesebbet használni az okostelefonodat, ha szeretnéd elkerülni a problémát.

Szorítás

Jógaórán gyakran elhangzik, hogy lazítsd el az állkapcsodat, azonban sokan észre sem veszik, hogy futás közben is befeszítik. Ez sajnos fájdalmat okozhat, különösen az arcizmok környékén. Érdemes napközben is odafigyelned arra, hogy még ha ideges is vagy, ne szorítsd az állkapcsodat.

TMJ betegségek

A temporomandibuláris ízületi rendellenesség is problémát okozhat. A betegség hatására a koponyát és alsó állkapcsot összekötő ízület nem működik megfelelően, ami akár görcsöt, érzékenységet, fájdalmat is okozhat - de ez a felelős a szájnyitáskor fellépő kattogó hangért is. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulnod, aki megnézi, pontosan ki okozza a panaszokat és hogyan lehet kezelni a problémát.

Helytelen testtartás

A törzserősítő gyakorlatok abban is segítenek, hogy megelőzd az állkapcsod fájdalmát. A megfelelő fejtartással ugyanis erősödnek a nyakizmok, így a fejed végig a vállaid vonalában tud maradni.

Olvasnál még a témában?