Borítókép: A legjobb megoldás a téli szabadtéri edzések kellemetlen mellékhatása, a cserepes ajkak ellen

A legjobb megoldás a téli szabadtéri edzések kellemetlen mellékhatása, a cserepes ajkak ellen

Forrás: getty images
A hideg, száraz levegő hatására az ajkaid könnyen kirepedeznek, emiatt pedig biztos, hogy a mosolygás is hatalmas tortúrának tűnik.

Azonban nem minden ajakápoló egyforma, pontosan ezért vetettük össze a két legnépszerűbb alapanyagból, a vazelinből és méhviaszból készült variációkat, hogy könnyen eldöntsd, számodra melyik a megfelelőbb.

Vazelin

Előnyei: 1878 óta használják a száraz bőr kezelésére. Részben tényleg hatékony, ugyanakkor kutatások bizonyították, hogy nincs gyógyhatása, pusztán egy védőréteget képez a bőrön, így akadályozza meg, hogy a levegő tovább szárítsa.

Hátrányai: az előállításához kőolajra van szükség, mely akár rákkeltő anyagokat is tartalmazhat. Ha pedig nagyobb mennyiségben a gyomrodba kerül, hasmenést és gyomorpanaszokat is okozhat.

Méhviasz

Előnyei: szintén védőréteget képez a bőr felszínén, így megakadályozza a további repedezést. Ha lenyalod a szádról, nem kell olyan problémákkal számolnod, mint a vazelin esetében.

Hátrányai: a méhek állománya erőteljesen csökken, így nem biztos, hogy mindig kapható lesz, emiatt pedig drágább is ez a termék, mint a másik.

melyik a győztes?

A méhviasz, hiszen pontosan ugyanúgy működik, mint a vazelin, csak nincsenek kellemetlen mellékhatásai. A legjobb, ha a méhviaszon kívül sheavajat, kókuszolajat vagy kakaóvajat is tartalmaz az ajakápolód, így táplálja és megnyugtatja az irritált bőrt.

Egyébként pedig utóbbi ajakápolót szuperegyszerűen összedobhatod akár otthon is, mindössze méhviaszra, sheavajra, kókuszolajra és borsmenta olajra lesz hozzá szükséged.

Így készítsd el:

Gőz felett olvassz meg 1-1 rész viaszt, kókuszolajat és sheavajat. Ha ezzel megvagy, csepegtess bele ízlés szerint mentaolajat és akár E-vitaminos olajjal is gazdagíthatod, a maximális hatás érdekében. A keveréket öntsd kis tégelyekbe és hagyd őket megszilárdulni, csak ezt követően zárd le őket. Ugye, milyen egyszerű?

Olvasnál még a témában?