Borítókép: A talpboltozatból megjósolható a sérülésre való hajlam?

A talpboltozatból megjósolható a sérülésre való hajlam?

Forrás: getty images
Az igaz, hogy máshogy ér a talajra a lábuk a különböző talpboltozatú futóknak, de ez sérüléshez vezethet?

Korábban már bemutattuk a vizes tesztet, amivel kiderítheted, mennyire magas, vagy épp alacsony a talpboltozatod.

Korábban, a magas boltozattal rendelkező futóknak párnázott cipőt ajánlottak, az alacsonnyal rendelkezőknek pedig olyat, ami erősen tartja a lábukat. A 2010-es években, a minimalista futócipők megjelenésével viszont rájöttek a szakemberek, hogy az addig javasolt cipők nem feltétlenül csökkentik a sérülésre való esélyt.

Egy új kutatásból viszont kiderült, hogy a talpboltozat mérete bizony szerepet játszik abban, hogy milyen sérülésekkel küzdenek a futók.

Általánosságban, az eredmények alapján elmondható, hogy a magas talpboltozattal rendelkező futóknál a csontok gyakran sérülnek, például sípcsont fájdalmat, fáradásos törést diagnosztizálnak náluk. Ezzel szemben, az alacsony talpboltozatú futóknál gyakoribbak az ízületi problémák, pérdául az Achilles-gyulladás és a térdfájdalom.

Mi okozza a különbséget? A magas talpboltozatú futók általában kevésbé hajlítják be a térdüket, ezzel túlterhelteik a testüket, hiszen keményebben érkeznek a talajra. Kevésbé mozognak emiatt felfelé és lefelé futás közben, az ütközés erejét pedig a csontok nyelik el.

Az alacsony talpboltozatú futók puhábban érkeznek a talajra, a csontok helyett a „puhább” részek, vagyis az izmok és az ízületik nyelik el az ütközés erejét, ezért gyakoribbak náluk az ízületi panaszok.

Mit lehet tenni a sérülések ellen?

A legfontosabb, ha tisztában vagy azzal, neked milyen a talpboltozatod.

Jó megoldás lehet még az új futócipő választása is, ha az addig használt nem kényelmes, fájdalommal jár a futás benne, ám ezt célszerű szaküzletben beszeretni. Hasznos lehet a mozgáselemzés is, amivel a futás és a leérkezés biomechanikáját is megnézik a szakemberek, melyekből kiderül, min kell módosítani ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket.

Ha pedig valamilyen sérüléssel küzdesz, próbáld ki a következő gyakorlatokat a fájdalmak enyhítésére!