szaunázás,futás,szauna,izzadás,izom

A legfontosabb ok, amiért minden futónak rendszeresen kellene szaunáznia

Forrás: Getty Images
Nem kérdés, hogy a téli időszakban esik a legjobban a szaunázás - de miért is fontos, hogy ha futsz, ezt rendszeresen beiktasd az életedbe? Máris eláruljuk!

A finnek már csak tudják, mi kell a testnek, hiszen állítólag tőlük ered a szaunázás. Ez pedig vitathatatlanul az egyik legjobb dolog, ami a testtel történhet - pláne télen. Millió pozitív hatása van a rendszeres szaunázásnak: segíti a méreganyagok távozását, edzi a szívet és az érrendszert, tisztítja és fiatalítja a bőrt, és erősíti az immunrendszert.

De miért is fontos, hogy ha rendszeresen futsz, akkor a lehető leggyakrabban szaunázz?

szauna,szaunázás,futás,regeneráció
Forrás: GettyImages
A szauna szuper dolog télen!

Biztosan tudod, hogy az edzés mellett nagyon komolyan kell figyelni a nyújtásra, az izmok lazítására. Mert csak és kizárólag a futás bizony alaposan igénybe veszi a testet, az izmokat, így a pihenés mellett fontos, hogy időt szánj a regenerálódásra.

A szaunázás pont ezért tökéletes az edzés utáni levezetéshez: intenzíven segít az izmok ellazításában és rugalmasabbá teszi őket. Ráadásul a szaunázáskor a méreganyagok is távoznak a szervezetből, a lazítás mellett pedig ez is növeli a teljesítményt.

Persze van pár dolog, amire fontos, hogy odafigyelj:

  • Ha renderesen szaunázol, az izzadás miatt a testednek az átlagosnál jóval több folyadékra van szüksége. Ha aktívan futsz, akkor különösen figyelj a folyadékpótlásra!
  • Na a szaunában fejezd be az edzést! A futás végén nyújts le alaposan, hagyd kicsit megpihenni a testedet, de 40-60 perc múlva már kezdheted az izzadást!
  • Ha még nem vagy gyakorlott szaunázó, akkor tartsd be a fokozatosság elvét! Edzés után csak pár percet tölts a melegben, vagy szaunázz olyan napokon, amikor nem futottál, és akkor is többször 5-6 perceket. Adj időt a testednek, mire megszokja ezt a fajta terhelést!
  • Ha kezdő szaunázó vagy, az infraszauna is szuper opció az izmok regenerálódásához!

Ha viszont rendszeressé vált a futás utáni szaunázás az életedben, imádni fogod a dolgot, és legalább annyira szauna-függő leszel, mint amennyire rákattantál a futásra!