kávé, kávézás,

Kávéimádók, figyelem! Egy újabb súlyos betegség is megelőzhető a kávézással

Forrás: Unsplash/ John Schnobrich
Újabb és újabb tanulmányok jelennek meg a kávéfogyasztás előnyeiről és hátrányairól: most az előbbit igazolja egy friss kutatás, ami szerint jelentősen csökkenti a kávézás a férfiaknál a prosztatarák kialakulását.

Nincs reggel egy jó erős fekete nélkül, és nap közben is megiszol belőle pár csészével? Néhány dolog szempontjából nem feltétlenül jó a sok kávézás:

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ám ennek ellenére sok előnye is van. Egy friss, a BMJ Open oldalán publikált tömeges adatelemzés szerint azoknál a férfiaknál kisebb az esély a prosztatarák kialakulására, akik naponta többször kávéznak. A kutatások szerint egy százalékkal csökkenti a rák kialakulását minden csésze kávé!

A kutatók 16 olyan tanulmányt vizsgáltak, amelyek a kávéfogyasztást és a prosztatarák előfordulását hozták összefüggésbe, a napi kávébevitel pedig általában 2-9 adag között volt. Megállapították, hogy a legalacsonyabb bevitelhez képest a legtöbb kávét fogyasztónál majdnem 10 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata.

kávé, koffein,
Forrás: Unsplash/ Nathan Dumlao

Egy biztos: a kávéfogyasztás és a rák kialakuásának kockázata között valós összefüggés van, ám a kutatók szerint a fenti eredméyneket azért érdemes fenntartással kezelni.

A kutatók ugyanis régebbi, eltérő módszerekkel végzett tanulmányokat vettek alapul, illetve az sem biztos, hogy jól kalkulálták ki a megivott kávé mennyiségét. Emellett az sem derül ki, ki milyen kávét ivott - ez ugyanis szintén sokat számít.

Mindazonáltal az eredmények nem voltak meglepőek Kefeng Wang, a Kínai Orvosi Egyetemen lévő urulógiai osztály kutatója szerint. A Bicycling.com-nak elmondta, hogy az állatokon végzett kutatások szerint a kávé az állatfajtól függően stimulálhatja és elnyomhatja a daganatokat, de az emberi vizsgálatok eredményei nem voltak még elég alaposak.

A hozzáértők szerint napi 4-5 kávé lehetne a maximum, amit érdemes elfogyasztani. Mivel azonban a koffein, a kávézás mindenkire másként hat, érdemes mindenkinek magának kitapasztalni, mennyi számára az ideális kávébevitel.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft