futás,maraton,felkészülés

Az első maratonodra edzel? Nem is hinnéd, milyen jót teszel a testeddel!

Forrás: Getty Images
Ha néha el is bizonytalanodsz felkészülés közben, hamar lépj túl rajta: az első maratonra való felkészülésnek ugyanis van egy olyan pozitív hatása is a testedre, amiről eddig nem is tudtál!

Azt eddig is tudtuk, hogy a futás fiatalít, ám ha az első maratonodra készülsz, még a véredények öregedését is visszafordíthatod, legalábbis az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb kutatásai szerint.

Mik azok a véredények?

A vérerek, más néven véredények a vért szállítják keresztül a testen, és három típusuk van. Vannak a vért a szívből elszállító artériák, a vér és a szövetek között a víz és a vegyi anyagok cseréjéért felelős hajszálerek, illetve a vért a kapillárisokból a szív felé szállító vénák.

Kezdetben elég egyszerűnek tűnt a futás és a szív közötti kapcsolat: tudtuk, hogy minél többet edz az ember, annál egészségesebb, erősebb lesz a szíve. Később kutatások során kiderült, hogy a sok edzés hatására keményednek az artériák, a bennük lévő plakkok pedig sokkal stabilabbak, mint azoknál, akik nem sportolnak. Ez azért fontos, mert így kevésbé tudnak elakadást, szívrohamot okozni.

Mostanra pedig egyre több kutatás bizonyítja azt is, hogy bizony a hosszútávfutásnak is nagyon sok előnye van: az első maratoni felkészülésről végzett kísérletét mutatta be nemrég az EuroCMR, az Európai Kardiológiai Társaság tudományos kongresszusa.

A tanulmányban a kutatók 139 embert készítettek fel a Londoni Maratonra, mindannyian egy 6 hetes felkészülési tervet csináltak végig. A tréning megkezdése előtt megmérték a részt vevők vérnyomását és az aorta merevségét, illetve a vérerek rugalmasságát. Aztán, miután vége lett a maratonnak - a nők átlagosan 5.4, a férfiak 4.5 óra alatt teljesítették - újra megmérték a számokat.

Az eredmény az lett, hogy a kutatásban részt vevőknél jelentősen csökkent az artériák merevsége, olyanannyira, hogy gyakorlatilag 4 évet fiatalodott ezzel az érrendszerük. A szisztolés vérnyomás is látványosan kevesebb lett az edzés hatására, ez pedig 10 százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának az esélyét.

A kutatást végző professzor szerint nem kell ahhoz olimpikonként edzeni, hogy pozitív hatásokat érjünk el a testben: a kutatásban részt vevő idősebb és lassabb személyeknél ugyanis még látványosabb volt a szív és érrendszerben a változás.

Az artériák merevségének csökkentése azért nagyon fontos, mert ahogy öregszünk, a véredények merevsége növeli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Anish Bhuva, a Brit Szív Alapítvány professzora szerint azért is volt látványosabb a változás az idősebb embereknél, mert náluk már a koruk miatt is merevebbek az aorták, ám az edzés hatására ez átalakult. Kutatásokból egyébként az is kiderült, hogy azoknál, akik egész életükben sportoltak, az aorta merevség sokkal kevésbé fordul elő.

futás,maraton,szívbetegség
Forrás: GettyImages

Az időskori sport fontosságára nem csak a fenti kísérlet világít rá: az Applied Physiology szaklap cikke szerint azoknál a 75 éveseknél, akik heti 7 alkalommal futottak, úsztak, bicikliztek, a szív és érrendszer olyan jó állapotban volt, mint a 45 éveseknél.

Szóval, ha eddig nem tetted, most itt az ideje a felkészülésnek, mert az első maraton bizony fantasztikusan hat majd a szívre és az érrendszerre - és bizony tovább is élhetsz!