alvás,pihenés

Melyik a legeslegjobb alvási pozíció? Egy szakértő elárulta

Forrás: Getty Images
Rengetegen küzdenek hátfájással, állandó fáradtsággal, levertséggel - ezeket bizony a rossz alvási pozíció simán okozhatja. Akkor most hason, háton, netál oldalt fekve érdemes tölteni az éjszakát?

Van egy megszokott alvási pozíciód, és általában csak így tudsz elaludni? Viszont gyakran fáj a hátad, miközben mozogsz, és figyelsz a gerinced épségére? Lehet, hogy nem a megfelelő pózban alszol! Charla Fischer, a New York-i NYU Langone Gerincközpont ortopéd sebésze elárulta, árt -e a hátadnak, ha állandóan hason fekve alszol.

A helyzet az, hogy nem. Nincs semmiféle javaslat arra vonatkozóan, hogy a hason alvás jót vagy rosszat tesz -e a háttal, a nyakkal. Viszont ha egy pózban minden alkalommal fájdalmat érzel, akkor fontos, hogy enyhíts a dolgon. Például ha az egyik oldaladon alszol, tegyél egy párnát a lábaid közé, ez segíteni fog.

Ha pedig háton alszol, érdemes a párnát a hát alá tenni. Ha pedig hason alvó típus vagy, a medence alá helyezd a párnát, így kisebb lesz a nyomás az alsó háti szakaszon. Ha pedig a testhelyzetek valamelyike nem kényelmes, változtass pózt mielőbb!

De vajon létezik a "legoptimálisabb" testhelyzet az alváshoz?

A szakértő szerint ez nagyon egyéni dolog, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, viszont tény, hogy a legjobb alvási helyzetben lehetünk a mélyalvás fázisában, ami a legpihentetőbb a szervezet számára. Lényeges még az is, hogy jó minőségű matracot és párnákat szerezz be, viszont ez is nagyon egyénfüggő: kutatások nincsenek arra vonatkozóan, mennyire befolyásolják ezek a dolgok az alvás minőségét.

alvás,pihenés
Forrás: GettyImages

Az alvási pozíción túl

Az sem mindegy, mennyit alszol, mit eszel és hol hajtod álomra a fejed:

  • felnőtteknek napi 7-9 óra lenne az ideális
  • 20-21 fokos helységben
  • az alvás előtti órákban érdemes kerülni a túl cukros, zsíros, nehéz ételeket
  • és az sem árt, ha a délelőtt után már nem fogyasztasz koffeint.