futó nő

A futóknak akár 16 évvel is fiatalabbak lehetnek a sejtjeik a biológiai koruknál

Forrás: Getty Images
Bizony, a legfrissebb kutatások szerint ilyen hatása is van ennek a csodálatos sportnak!
Hallottál már a telomerekről?

Ezek tulajdonképpen védőburkolatok a DNS-ek végén (úgy is elképzelheted, mint a cipőfűződ végén lévő kis plasztik darabkát), amelyek minden egyes sejtosztódásnál megrövidülnek. Ahogy rövidülnek, a tested öregebb és gyengébb sejteket hoz létre. A telomereid hossza így meghatározza a tested biológiai korát.

Több kutatás azonban rávilágított, hogy a futók telomerei hosszabbak lehetnek, ezáltal a szervezetük és testük fiatalabb annál, mint ahány évesek valójában! Számos tanulmányt is publikáltak erről, az egyik, 2013-asban például arról esik szó, hogy az állóképességi sport védi a telomereket a megrövidüléstől, ugyanis a vizsgált ultrafutóknak 11%-kal hosszabbak voltak a telomerei, és ezáltal 16 évvel fiatalabbnak számított a testük a valódi koruknál azokhoz képest, mint akik nem futnak!

Larry Tucker, a Brigham Young University sporttudományos professzora 3 tanulmányt is kiadott a témában, amelyekben azzal foglalkozott, hogy vajon mennyit kell edzeni a megfelelő hatásért. A Preventine Medicine-ben 2017-ben közzétett kutatásában 6000 felnőttet vizsgált, melyben szerepeltek olyanok, akik egyáltalán nem edzettek, olyanok, akik keveset, akik mérsékelten, és olyanok, akik igen aktívan. Az első három csoport telomer hosszai között nem volt jelentős különbség, de akik a legtöbbet sportoltak, azoknak kiugróan magasabb volt.

Ez mit jelent? Tucker szerint a férfiak esetében ötször legalább 40 perc kocogás, nőknél pedig ugyanolyan gyakorisággal 30 perc hetente.

Tucker másik két kutatásából az is kiderült, hogy akiknél az elfogyasztott kalóriamennyiség 3%-ának forrását magvak teszik ki, egy évvel csökkenthetik a telomereik által a testük korát, és a kávé is képes hasonló hatást elérni (önmagában a koffein nem, de a kávé egyéb hatóanyagai igen). A kávéval kapcsolatos kutatások még sok ellentmondást tartogatnak, így ha a szervezeted fiatalítása a cél, ne ez legyen a fő eszközöd.

férfi, futás, sport
Forrás: Getty Images

Milyen jó, hogy pont a futás az, amivel hosszan egészségesen, fitten és fiatalon tarthatod a tested!