Borítókép: Miért van a futóknak szüksége vasra?

Miért van a futóknak szüksége vasra?

Forrás: getty images
Fontos a megfelelő mennyiségű energiáért és az egészségért, de sokan küzdenek vashiánnyal. Minden összegyűjtöttünk, amit tudnod kell róla.

MIért fontos?

Az immunrendszer működéséhez is szükség van vasra, de legfontosabb feladata, hogy oxigént juttasson az izmokhoz. A metabolizmusban is szerepet játszik. A vashiány viszont népszerű hiánybetegség világszerte, ami a fejlődő és a fejlett országokban is problémákat okoz a WHO adatai szerint.

Mennyire van szükség?

Az NHS adatai szerint a férfiaknak naponta 12 mg-ra, a nőknek 14.8 mg-ra van szükségük.

A futás vérszegénységhez vezet?

Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvérsejtek száma lecsökken a szervezetben. A leggyakoribb oka a vashiány. Az edzés nem vezet vérszegénységhez, de a betegség tünetei - például a fáradtság - sportolóknál előbb jelentkezhetnek. Leggyakrabban várandós nők küzdenek a vérszegénységgel, de a vegetáriánusoknak id oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű vasat fogyasszanak.

Mik a vas legjobb forrásai?

A máj, vörös húsok, sötét szárnyashúsok (pl. csirkecomb), bab, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, reggelizőpelyhek és a sötétzöld levélzöldségek (pl. kelkáposzta) mind jó forrásai az ásványi anyagnak. A húsokban lévő vas 18 százalékát képes feldolgozni a szervezet, míg a növényi forrásokban lévőt csak 10 százalékban tudja felhasználni. A C-vitamin és a húsokban lévő fehérje viszont segít az ásványi anyag feldolgozásában. A teában lévő tanninok és a kalcium viszont ennek ellenkezőjét váltja ki.

A futás hatására csökken a vas szintje a szervezetben?

A vörösvérsejtek egy része tényleg elpusztul a futás, úszás, súlyemelés és evezés hatására, ám a veszteség nem jelentős.

Érdemes kivizsgáltatnod magad?

Ha egészséges vagy és jól megy az edzés, nincs ok az aggodalomra. Ha viszont heteken át romlik a teljesítményed és könnyen elfáradsz, érdemes felkeresned az orvosod. A vegetáriánusoknál és az erősen menstruáló nőknél gyakrabban alakul ki vashiány, ezért nekik különösen fontos a vizsgálat.

Mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel?

Jó választás, ha szedsz vasat, de előtte mindenképp konzultálj az orvosoddal. Létezik egy betegség, a hemokromatózis, melynek során a vasat túl hatékonyan dolgozza fel a szervezet, a felesleges mennyiség pedig a belső szervekbe kerül - ebben az esetben kerüld a táplálékkiegészítőket.