egészséges életmód, egészségmegőrzés, futóedzés, testmozgás,

A nők nagyobb valószínűséggel áldozzák fel az egészségüket a munkáért vagy a családért, mint a férfiak

Forrás: Getty Images
A családi kötelékben élő férfiak és nők időbeosztási szokásait vizsgáló tanulmány azt találta, hogy a férfiak a párjuktól „veszik el” az időt az edzésekre, ráadásul ez is közrejátszik abban, hogy társuk a saját edzettségének javítására nem tud kellő időt szánni.

Valószínű sok családanya érezheti azt, hogy olyan sok időt kell másokkal törődnie, hogy saját magára már nincs energiája. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tanulmánya azt találta, hogy a nők nagyobb valószínűséggel áldozzák fel az edzésre szánható idejüket, amikor munkájuk vagy családjuk nagyobb figyelmet igényel, míg a férfiak a mozgásra szánható időt éppen tőlük kapják kölcsön, így viszont társuk nem tud testedzésre időt szánni.

A tanulmány 25-64 éves heteroszexuális párok válaszait vizsgálta, több mint 7000 háztartásban, hogy feltérképezze, hogyan osztják be az idejüket a férfiak és a nők. Mint kiderült, a férfiak munkabeosztása több esetben rugalmas, mint a nőké, akiknek a kötöttebb időbeosztás is csökkenti azt a szabadidőt, amelyet aktívan tölthetnének. Lyndall Strazdins, a tanulmány szerzője azt mondja még akkor is tud időt szánni egy férfi a testedzésre, ha megnövekszik a munkaóráinak száma, ám ha egy nő többet dolgozik, akkor inkább jellemző, hogy feladja a mozgásra szánható idejét. A szakember szerint ez arra utal, hogy a férfiak az idejüket a nőktől „veszik el”. Összességében a férfiak 34 százaléka számolt be arról, hogy fizikailag aktív, ami azt jelenti, hogy hetente három vagy több, közepesen intenzív edzést végez, alkalmanként több, mint 30 percen át. A nők mindössze 28,6 százaléka számolt be arról, hogy rendszeresen mozog.

fáradtság, egészségmegőrzés, aktív életmód, futás nőként,
Forrás: Getty Images
„Ez az egyik első olyan tanulmány, amely megmutatja, hogy a nők az egészségükre fordítandó idejüket nem ritkán inkább a munkájukra és a családi élet menedzselésére fordítják, míg a férfiak munkára és egészségmegőrzésre fordított ideje sokkal védettebb” – mondja a kutatást végző szakember.

Az emberek általában véve keveset mozognak, a tanulmány eredményei világossá teszik, hogy valóban nem könnyű az egyénnek önmagát prioritásként kezelni egyes élethelyzetekben. „Azoknak a férfiaknak, akiknek több idejük van a testmozgásra, és nagyobb rugalmasságuk van a munkavégzésben, lényegében a nőktől veszik el a testmozgásra fordítható időt” - mondta Lyndall Strazdins. „A nők egészségüket és jólétüket adják férfi partnereiknek.”

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy ezen változtatni kell hosszú távon mindenki egészsége és jólléte érdekében. „Az emberek általános aktivitási szintje nagyon alacsony, ami idővel komoly következményekkel járhat, a legnyilvánvalóbb problémától, a szív- és érrendszer megbetegedésétől, a kognitív funkciók romlásáig. Valójában el kellene oda jutni, hogy a munkaidő csökkentésén és a családdal kapcsolatos teendők megosztásán keresztül a férfiak és nők egyaránt lehetőséget kapjanak az egészség megőrzésére a testmozgáson keresztül!”