csokoládé, kakaó, kakaóbab, csokoládé világnapja,

A csokoládé világnapját ünnepeljük ezen a napon – szóval ma ki ne hagyjátok!

Forrás: Getty Images
Minden év július 7-én, a csokoládé világnapján, extra okot kapunk arra, hogy megkóstoljunk 1-2 kockát kedvenc édességünkből. De ezen a napon a csokoládé mindenféle formájának szabad örvendeni - beleértve a forró csokoládét, a csokitortát, egy jó szelet ragacsos brownie-t vagy bármit, ami csokoládéval van ízesítve és bevonva.

A csokoládé a trópusi Theobroma kakaófa magjából származik. A kakaót legalább három évezrede termesztik - Mexikóban, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén nő. A kakaómag használatának legkorábbi ismert dokumentációja i.e. 1100 körüli időkből származik.

Mivel a kakaófa magjai nagyon intenzívek, sőt keserűek, erjeszteni kell, hogy letisztuljon az ízük. Erjedés után a feldolgozás során megszárítják, megtisztítják és megpörkölik a babot. Pörkölés után a héjat eltávolítják és csak a szemet használják fel a továbbiakban. A kakaódarabkákat ezután kakaómasszává őrlik, ami a tiszta csokoládé durva formája. A kakaós masszát általában cseppfolyósítják, majd más hozzávalókkal vagy anélkül formázzák.

csokoládé, kakaó, csokoládé világnapja,
Forrás: Getty Images

A leggyakoribb csokoládéfajták

Édesítetlen csokoládé, vagyis étcsokoládé – kakaó szárazanyag és kakaóvaj változó arányban.
Édes csokoládé – kakaó szárazanyag, kakaóvaj vagy más zsír és cukor.
Tejcsokoládé – édes csokoládé tejporral vagy sűrített tejjel.
Fehér csokoládé – kakaóvaj, cukor és tej, de kakaó szárazanyag nélkül.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Tízből kilenc ember szinte biztos, hogy szereti a csokoládét. Naponta körülbelül 1 milliárd ember eszik csokoládét. A csokoládénak amellett, hogy kellemes az íze, van néhány egészségügyi előnye is. A csokoládé növeli a szerotonin és a dopamin szintet, aminek hangulatjavító hatása van. Az étcsokoládé pedig erős antioxidánsforrás, emellett javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.