tavaszi alapanyagok, egészséges táplálkozás, sporttáplálkozás,

8 alapanyag, melyet idén tavasszal minél gyakrabban írj a bevásárlólistádra

Forrás: Getty Images
Olyan alapanyagokról lesz szó, amik hozzásegíthetnek egy sikeres tavaszi versenyszezonhoz is.

A hőmérséklet emelkedése, nem csupán azt jelenti: elő a tavaszi futószettekkel, hanem azt is, hogy a szezonális, szabadon termő alapanyagok egyre biztosabban felváltják a melegházi, importált termékeket. Mind ízükben, mind pedig megjelenésükben más lesz a standok kínálata és ezt nagyon érdemes kihasználni ebben az időszakban. Kerüljön fel tehát a bevásárlólistádra a következő 8 alapanyag, amilyen gyakran csak lehet!

Spárga

spárga, egészséges táplálkozás, tavasz
Forrás: Getty Images

A spárgaszezon korán kezdődik, figyeld a termelői piacok kínálatát, mert érdemes rá lecsapni. A spárga fantasztikus táplálék a futók számára, kiváló antioxidáns és glutationt tartalmaz, amely segít helyreállítani az izmokban fellépő oxidatív károsodást a hosszú, kemény futások után. Ez csökkentheti a regeneráció hosszát! A spárga inulint is tartalmaz, ami egy prebiotikus rost, mely támogatja a bélrendszer egészségét. Az egészséges bélrendszer fontos a futók számára, mert erősen tartja az immunrendszert, ami még fontosabbá válik, ha egy kemény felkészülési időszak kellős közepén vagy.

Cékla

cékla, egészséges táplálkozás, tavasz,
Forrás: Getty Images

A gyökérzöldségek alapvetően a futótáplálkozás centrumában helyezkednek el, részben a magas minőségű szénhidráttartalmuknak köszönhetően. Ám a cékla azért is van reflektorfényben, mert növeli a vér nitrogén-monoxid (NO) szintjét, ami fokozza az izmok vérellátását, serkenti a mitokondriumok növekedését és erősíti az izomösszehúzódásokat, ez jelentősen megnöveli az állóképességet a sportolók körében. Emellett magas folsavtartalommal is rendelkezik, ami segít a szervezet számára az egészséges vörösvérsejtek regenerálódásában, mindez az izomzat oxigénellátottságát fokozza. Tartalmaz magnéziumot és káliumot, ezek szintén fontos tápanyagok a futás utáni felépülési folyamatokhoz.

A továbbiakért kattints a galériára: