reggel,kávé,

7 reggeli szokás, ami tönkreteszi az egész napodat

Forrás: Unsplash/ Íris Juana
Van pár dolog, amik elsőre valószínűleg csak apróságnak tűnnek, ám hidd el, igenis befolyásolják azt, milyen napod lesz. Próbáld mellőzni a következőket, amennyire lehet!

Állandóan a szundi gombot nyomogatod

Hiába állítod be az órádat minden reggel, képtelen vagy akkor kelni, amikor csörög, így a szundi gombbal próbálsz magadnak értékes tízperceket nyerni. Ám Robert Rosenberg, az arizonai Prescott Valley Alvászavar Központjának igazgatója szerint ez annak a jele, hogy nem alszol eleget. Vagy egyszerűen csak "szociális jet-leg" - től szenvedsz, ami azt jelenti, hogy hétvégén nagyon sokáig vagy fent, alig alszol, a szervezet pedig ezt hétköznap próbálja pótolni.

A belső cirkadián órádat is összekeveri a szundi gomb - ez az, amely megmondja, mikor kell aludni és mikor kell ébredni - mondja Dr. Rosenberg. Így sokkal jobb, ha azonnal kikelsz az ágyból, és nem telik el még akár egy óra is, mire kikászálódsz a párnák közül.

A szakember szerint magas vérnyomás, szívbetegség vagy szorongásos problémák esetén az ébresztő helyett jobb egy másik opció a reggeli kelésre, mert az óra csörgése túl sok stresszhormont idéz elő. Ma már egyre több lehetőség van különféle szimulátor ébresztők beszerzésére.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

A telefonoddal kezded a reggelt

Ahogy kipattan a szemed, rögtön csekkolod a híreket, az ismerősök új képeit, gyorsan felbosszantod magad egy-egy új információn vagy váratlan fotón, esetleg az influencerek tökéletes képeit látva már reggel 7-kor megállapítod, hogy neked bezzeg rémes napod lesz? Pont ezek miatt kellene reggel mellőzni a telefont! A British Columbia Egyetem kutatásából is kiderült, hogy azok az emberek, akik a nap folyamán rendszeresen ellenőrizték e-mailjüket, sokkal stresszesebbek voltak azoknál, akik maximum 3 alkalommal tették meg ugyanezt. Persze érthető, ha a munkád miatt ezt nem teheted meg, ám legalább addig mondj le a telefonról, amíg nem vagy túl a klasszikus fürdés, reggelizés rituálékon...

Elhalasztod az edzést

A nap bármely szakaszában jobb edzeni, mint egyáltalán nem edzeni - ezt sose feledd! Ám ha összejön a reggeli edzés, azzal igen nagy szívességet teszel a testednek - kutatások szerint ugyanis a reggeli edzőknek egész nap alacsonyabb a vérnyomása, és éjjel jobban is alszanak. Persze vannak olyan emberek, akik képtelenek reggel edzeni, de ne feledd: meg is lehet ám ezt szeretni!

Túlságosan meleg vízzel zuhanyzol

Egy hideg téli reggelen kevés dolog jobb egy forró zuhanynál, ám a bőrgyógyászok szerint ezzel nem árt óvatosan bánni. A túl meleg víz rendszeres alkalmazása ugyanis nagyon szárítja a bőrt, irritálja, akár ki is sebesedhet tőle, így ha lehet, hanyagold. Maradj meg inkább a zuhanyzás eredeti funkciójánál, és állítsd kellemes melegre a vizet, semmint nagyon melegre.

Reggel nagyon megtolod a szénhidrátot

Reggel imádsz sütizni, péksütit majszolni, el nem tudod képzelni, hogy ne ilyesmiket egyél? Sajnos ezek az ételek igencsak leviszik ám az energiaszintet! "Az üres szénhidrát energiát ad, de csak rövid ideig" - mondja Isabel Maples, az Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A vércukorszintre is negatív hatással van, sőt, ami nagy baj, az az, hogy reggeli után nagyon hamar ismét farkaséhes leszel. Ha képes vagy rá, hanyagold az édes reggeliket, és fogyassz fehérjedús, zsírban és rostban gazdag fogásokat - ezek hosszú időre eltelítenek és még energiát is adnak!

reggeli, croissant,
Forrás: Unsplash/mahyar motebassem

Egy az egyben kihagyod a reggelit

Sokan képtelenek enni reggel, így az ebéddel kezdik a napot. Ám nem egy kutatás bizonyítja, hogy azok, akik nem reggeliznek, a nap folyamán sokkal többet esznek. Ráadásul kevésbé indul energikusan a nap, ha üres gyomorral kezdjük, mintha egy finom, tápláló fogással. De ha el sem tudod képzelni, hogy így egyél, akkor legalább kapj be valamit, ami jófajta energiát ad: igyál egy smoothie-t, zöld turmixot vagy egyél meg egy almát - minden jobb a semminél!

A reggeli nyújtózkodás kihagyása

A test is velünk alszik éjszaka, így nem csoda, ha reggel nem indul be minden azonnal. A nap közbeni sérüléseket elkerülheted egy kis reggeli átmozgatással: végezz néhány nyújtózkodást még az ágyban, mozgasd át a térdeket, a bokákat, végezz pici fejkörzéseket - ezek a gyors gyakorlatok kicsit fel is ébresztenek, és beolajozzák az ízületeket is.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft