idegrendszer, fáradtság,

Kikészültél idegileg? 6 ötlet, ami segít, hogyan tarts szünetet

Forrás: Unsplash/ Sinitta Leunen
Mindannyian elérkezünk időnként egy pontra, amikor úgy érezzük, elég volt: kikészít a stressz, a sok elvárás, a megfelelés iránti vágy. Ilyenkor érdemes alkalmazni a következőket!

Nem csoda, ha az elmúlt időszakot nehezebben viseled lelkileg, ha a szokottnál is többet idegeskedsz, pörögsz azon, mik várnak rád. A stressz hosszú távon tényleg kikészít, ezért néha érdemes megállni, és lazítani a gyeplőn. Próbáld meg a következőket!

Dolgozz súlyokkal!

Bizony, a súlyzós edzés kifejezetten jót tesz nekünk, és nem csak azért, mert erősít. Egy olimpikonokat vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy az emelés előnyös lehet a proprioceptív visszacsatolásban, emellett javíthatja a test tudatosságát és a kinesztéziát is. És az sem feltétlenül szükséges, hogy edzőterembe menj: akár kertben található eszközökkel, vagy egy karton ásványvízzel is dolgozhatsz, de a saját testsúlyos edzések is kiválóak!

Body Sculpture kézi súlyzó szett 2 x 0,45 kg fekete / pink

Body Sculpture kézi súlyzó szett 2 x 0,45 kg fekete / pink

A kézisúlyzók a testedzések legegyszerűbb eszközei. Használható bemelegítésekhez, fitness gyakorlatokhoz, erőnléti edzésekhez. A teljes felső izomzat edzésére alkalmas. A súlyok növelésével fokozhatjuk az edzések intenzitását. Rehabilitációs célokra is alkalmas.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

3885 Ft

Használj súlyozott mellényt, takarót!

Sok sportoló edz súlyozott mellényben az erő fejlesztése miatt, ez szintén egy jó opció lehet, csak úgy, mint a súlyozott paplan. Ez nem csak az autizmussal vagy hiperaktivitással küzdő gyermekeknek segít sokat, hanem a komoly szorongással, stresszel küzdőknek is: a súlyozott takaró úgy működik, mint egy nagyobb ölelés. Ennek használatakor ugyanis nyomás éri a testet, emiatt boldogsághormon szabadul fel, ezzel együtt csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje - kutatások szerint a súlyozott takaróval alvók reggel sokkal kipihentebben ébrednek.

alvás, este,
Forrás: Unsplash/Damir Spanic

Ölelj meg valakit!

Sajnos azt az időszak éljük, hogy a testi kontaktusokat minimalizálnunk kell, ennek ellenére ott vannak a házastársak, a gyerekek, akiket érdemes minél többet ölelgetni - az ölelések hatásása is endorfin, vagyis boldogsághormon szabadul fel, ami szuper stresszcsökkentő.

Melegedj fel!

A meleg csodákra képes! A forró fürdők segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában, kutatások szerint még a szaunázás is endorfint szabadít fel. Érdemes nyugtató illóolajokat is alkalmazni, ha este veszel egy meleg fürdőt - hidd el, rengeteget segít!

Egyél jó zsírokat!

Az agy és az idegrendszer szereti a zsírokat, persze nem mindegy, melyiket fogyasztod. Az idegsejteket egy myelin nevű védőbevonat burkolja, kutatások szerint pedig a zsírfogyasztás hozzájárulhat ahhoz, hogy a védőbevonat egészséges maradjon.

Az egészséges zsírok közé tartoznak azok, amelyek a mediterrán étrendet alkotják, például avokádó, dió és zsíros halak, de a ghí is jó választás!

Kapcsold ki a felesleges zajokat!

Vagy legalábbis halkítsd le őket. Amikor tudatosan úgy döntünk, hogy egy kis pihenőt adunk az idegrendszernek, akkor hagyjuk, hogy az egész rendszerünk újra kalibrálódjon. Ez pedig az immunrendszert is sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz.

A felesleges ingerek csökkentésével és a fenti tevékenységek növelésével sokat segíthetsz ebben a folyamatban, és persze az sem árt, hogy kicsit eltávolodj attól, ami a világban zajlik. Kevesebb híradó, hírolvasás, közösségi média böngészés - ezek elengedésével is segíthetsz magadon!