koronavírus,egészség,edzés betegen,fáradtság,stressz

6 fontos kérdés, amelyek futókban merültek fel a koronavírussal kapcsolatban

Forrás: Getty Images
Minél többet tudunk a koronavírus terjedéséről, a betegség megnyilvánulásáról, avagy tünetmentességéről, annál több aggodalom és kérdés merül fel bennünk. Az alábbi 6 kérdés megválaszolásához szakemberek nyújtottak segítséget.

1. Fáradtabbnak érzem magam és olykor légszomjam van, hogyan tudom megállapítani, hogy ezek például a koronavírus tünetei, netán szorongás megnyilvánulásai?

Erre nagyon nehéz válaszolni, különösen azért, mert a COVID-19-cel fertőzött egyének akár 25 százalékánál nincsennek tünetek. Dr. Christina Proctor, a Georgiai Egyetem Közegészségügyi Kollégiumának munkatársa azt mondja, arra, hogy kiderüljön valaki koronavírussal megfertőződött-e kizárólag a teszt ad választ, ám tesztelésre csak a tünetek alapján esélyes megbetegedéseknél van mód, illetve önköltséges alapon magán rendelőintézetekben, bárki elvégeztetheti.

Annak valószínűsége azonban, hogy a fáradtság érzése stressz és szorongás miatt van jelen, jelenleg igen magas. Sokan nem alszanak jól, azon gondolkodva, hogy a világ jelenleg milyen helyzetbe került és ez milyen hatással lehet a saját életükre. Aggódunk a munkánk, a szeretteink és egészségünk miatt. A szorongás érzése teljesen normális válasz minderre.

Az ilyen típusú stressz növeli a vérnyomást és magasabb pulzust eredményezhet, ami határozottan megnehezítheti a futást. „Ha valaki visszanézi az elmúlt három hét futásainak adatait, nem kell, hogy csodálkozzon azon például, ha a nyugalmi pulzus magasabb a megszokottnál és a futások általában küzdelmesebbek” - mondja Dr. Proctor.

Kelly Brown nővér és futó azt javasolja a légszomjjal kapcsolatban, hogy érdemes megfigyelni, mikor érezhető. Ha csak futás közben, illetve röviddel azután, akkor valószínűleg a stressz az oka és nem betegség. Brown azt is hangsúlyozza, hogy „míg a testmozgás fontos, az is lényeges, hogy ha úgy látjuk, a tapasztalt tünetek nem csak alkalmanként jelentkeznek és lehetnek akár a vírussal is kapcsolatosak, mindenképpen maradjunk otthon!”

koronavírus,futás fáradtan,futás betegen
Forrás: Getty Images

Ebben az időszakban a mentális egészség nagyon fontos. Ha úgy érzed, maga a futás feszültséget kelt benned, mert példádul nem megy úgy, ahogy szeretnéd, akkor nyugodtan pihenj pár napot. Helyette végezz olyan elfoglaltságot, amely például kapcsolódik a futáshoz, de háttérbe szorult az elmúlt időszakban: erősítések, nyújtások, hengerezés, jóga, pilates – mind olyasmi, amire otthon is van lehetőség, de akár egy erdei séta vagy bringás túra is kiválthatja a futást.

2. Fennáll a veszélye annak, hogy elkapjuk a vírust a mellettünk elhaladó futótól? Segít, ha bent tartjuk a levegőt, míg valaki mellett elfutunk?

Nem szükséges bent tartani a levegőt, de körültekintően kell elhaladni mások mellett. „A legjobb, amit tehetünk, ha nagy távolságot tartunk a körülöttünk futóktól” - mondja Dr. Proctor. „Sokféle testfolyadék kapcsolódik a futáshoz: nyál, verejték és természetesen tüsszentés és köhögés is előfordul (pláne most a szezonális allergiák időszakában).”

koronavírus,futás egyedül,távolság,egészség
Forrás: Getty Images

De mi van akkor, ha nem lehet megtartani a javasolt távolságot, mert például keskeny az ösvény? A szakértők hangsúlyozzák, hogy valójában a mai napig nem áll rendelkezésre elegendő kutatás azzal kapcsolatban, pontosan hogyan teljed a vírus. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a típusú betegség csupán tavaly december óta került a tudósok látóterébe. Ám gyors világméretű elterjedése nagy óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit. Általános egyetértés, hogy körülbelül 2 méter az a távolság, amelyre maximum megközelíthetünk másokat. Ezért csak olyan futóútvonalat érdemes kiválasztani, ahol ez a távolság megtartható. Ha nincs helyismereted, akkor indulj korán reggel, amikor kevesen vannak a zöld területeken. „Sokak számára nagy kihívás új futóútvonalakat keresni, már csak azért is, mert szeretjük a kedvenc köröket, ám fontos, hogy mégis változtassunk a megszokott rutinon, ha erre szükség van” - mondja Dr. Proctor.

3. Mennyi ideig él a COVID-19 a felületeken? Kell a futóknak emiatt óvatosnak lenniük?

Azt gondolnánk, hogy a futás olyan tevékenység, amelyhez nem szükséges az érintés, a kéz használata, ám ez nem igaz. Hisz menet közben megnyomhatod a gyalogosátkelőhely lámpájának irányítógombját, vagy egy kút nyomógombját, ha nyújtasz egy padon, ahhoz is hozzáérsz kézzel, illetve a futók alapból gyakran köpködnek és előszeretettel használnak „futózsepit” menet közben, belelépsz-e testnedvekbe, majd nyújtás közben megérinted a cipődet.

koronavírus,nyújtás,fuss egyedül
Forrás: Getty Images

A The New England Journal of Medicine kiadványában megjelent tanulmány szerint a koronavírus műanyag és rozsdamentes acélon két-három napig életben maradhat, ezért Dr. Emily Stoneman a fertőző betegségek szakértője, azt javasolja a futóknak, hogy tudatosabban cselekedjenek futás közben, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ilyen jellegű értintéseket elkerüljék. „Azt javasolnám, hogy a gyalogosátkelőhely jelzőgombját könyökkel érintsük meg és kerüljük az ivókutak használatát, vigyünk otthonról folyadékot.” Jó, ha egy kis flakon kézfertőtlenítő gél vagy kendő van nálad, ilyesmi egy kis zsebben is elfér és persze ne felejts el kezet mosni, ahogy hazatérsz.

Ami a köpködést és egyebeket illeti, határozottan fennáll annak a lehetősége, hogy a testnedv olyan helyre kerül, ahol később más megérintheti, ezért mindig használjunk zsebkendőt. Dr. Proctor emlékeztetett arra, hogy az 1918-as influenzajárvány alatt New York-ban betiltották a köpködést, aki ezt megszegte, arra bírság várt!

4. Ha már elkaptam és fel is épültem a koronavírusból, immunis vagyok a továbbiakban a betegségre? Találkozhatok ismét emberekkel?

Először is, ha valamennyi esély van arra, hogy koronavírussal megfertőződtél ne találkozz senkivel, maradj otthon legalább 2 hétig. Viszont ezt követően is ugyanarra az óvatosságra intenek a szakemberek, mint amire mindenki mást. „Ha megfertőződött a vírussal és fel is épült egy páciens, valószínűleg immunis lesz a továbbiakban” - mondja Dr. Stoneman – „ugyanakkor még nem tudjuk biztosan, mennyi ideig marad fenn ez az immunitás."

Dr. Bryan Yipp, a Calgary Egyetem intenzív terápiás orvosa és tüdőgyógyásza azt ajánlja, hogy a fertőzött futók mindenképpen gyógyuljanak meg mielőtt visszatérnének a számukra normál terheléshez. Egyrészt a betegség során komoly izomtömeg elveszítésére van esély, aminek visszaszerzése hosszú időbe telhet. Másrészt a légzőrendszert érintő betegségeknél, mint amilyen a COVID-19, megvan a másodlagos fertőzés kockázata. Gyakran előfordul már javuló félben lévő vírusfertőzötteknél, hogy a legyengült immunrendszer nem tud kivédeni például egy súlyos bakteriális fertőzést. „Ha ilyenkor egy baktérium bejutott a tüdőbe, súlyos bakteriális tüdőgyulladást okozhat” – mondja Dr. Yipp. Fontos, hogy elég időt adj a testednek a gyógyulásra, mielőtt ismét elkezdenél futni.

koronavírus,nehéz légzés
Forrás: Getty Images

5. Előfordulhat, hogy jelentősen csökken a tüdőkapacitás a vírusfertőzést követően?

Erre vonatkozó aggodalmak egy kapcsolódó kínai kutatásból származnak, amely során 191 koronavírusban is érintett akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS) küzdő beteget vizsgáltak. Dr. Yipp azt mondja, hogy az ARDS olyan szindróma, amely tipikusan vírusos tüdőgyulladás következménye és súlyos tüdő elégtelenséggel jellemezhető. A tanulmány szerint az ARDS volt a halál oka 54 koronavírusban is érintett beteg közül 50-nél. Náluk azonban eleve súlyos lefolyása volt a vírusfertőzésnek. Az enyhe és közepes mértékű betegek esetében nincs ok azt hinni, hogy a tüdőfunkciók károsak lesznek, bár az is tény, hogy kevés a meglévő információ a témában.

„Más légúti vírusok esetén előfordul, hogy egy ideig csökkent tüdőkapacitást tapasztalnak a sportolók. Ez az, ami miatt minden évben aggódnunk kell például az influenza miatt. Tavaly tüdőgyulladásom volt, és több hónapot vetett igénybe, míg a VO2 max szintje normalizálódott” – mondja Dr. Proctor. „Jó hír - mondja a szakember - "hogy ha tápláló ételeket fogyasztunk, elegendő időt adunk magunknak a gyógyuláshoz és fokozatosan kezdjük újra a testmozgást, testünk csodás módon meggyógyítja önmagát.”

6. A magas intenzitású edzések növelik a vírusfertőzés kockázatát?

David Nieman az Appalache Állami Egyetem Humán Teljesítmény-laboratóriumának vezetője azt mondja, hogy a mérsékelt, de rendszeres testmozgás növeli az immunitást, míg az erőteljes, hosszú erőfeszítéssel járó edzések 24-72 órán belül jóval kiszolgáltatottabbá teszik a szervezetet. A maratonistáknak, ultrafutóknak ez nem újdonság, számtalanszor tapasztalhatják magukon, hogy 1-1 erősen megfutott versenyt követően könnyebben megbetegszenek, sérül például a nyárkahártya, kisebesedik a száj.

koronavírus,magas intenzitás,közepes intenzitás,immunrendszer
Forrás: Getty Images

Noha a magas intenzitású testmozgás nem növeli a vírusfertőzés valószínűségét, határozottan befolyásolhatja a szervezet reagálásának módját, ha megkapja. Gyengült immunrendszer esetén ez súlyosabb tüneteket vagy hosszabb gyógyulást jelenthet. Az összes megkérdezett szakértő azt javasolja, hogy az edzéseket most a könnyű, közepes futások tegyék ki, teljesen felesleges versenyspecifikus kemény edzéseket végezni, hiszen a közeli jövőben nincs versenyzési lehetőség.

Arról nem is beszélve, hogy a mostani visszafogott időszakot követően, egy néhány hetes versenyspecifikus rákészüléssel bomba formába hozhatod magad, magyarul olyan teljesítmény leadására lehetsz képes, amire nem is gondolsz jelenleg.