futás,futás 50 felett,életmódváltás,életmódváltás 50 felett

50 felett is elkezdhetsz futni, megéri!

Forrás: Getty Images
Sosem késő aktívabban és egészségesebben élni!

A stroke kialakulásának esélye nőknél nagyobb, mint férfiaknál, ez tény. Azonban nemtől függetlenül, ha valaki életmódot vált, nagyon gyorsan csökkentheti a betegség esélyét, teljesen mindegy, hogy ezt mikor teszi meg az illető, még akkor is, ha mondjuk 50 éves kora felett jut erre az elhatározásra.

sport 50 felett,egészséges életmód
Forrás: Getty Images
Mindegy, hány éves vagy, bármikor elkezdhetsz egészségesebben élni!

A Stroke nevű kiadványban publikálták azt a tanulmányt, amelyben 600 000 nő vett részt egy 26 éves intervallumban, és többségük az ötvenes éveit taposta már. Ebben azzal foglalkoztak, hogy az életmódváltás mennyire befolyásolja a stroke kialakulásának esélyét. Életmódváltás alatt a túlsúly leadását, legalább napi 30 perc testmozgás beiktatását, a dohányzás abbahagyását, kevesebb alkohol fogyasztását és a mediterrán diéta követését értették.

Akik megtették ezt, náluk 23%-kal kisebb eséllyel alakult kis stroke, és akik még igazán aktívan sportolni is kezdtek, például futottak újabban, 25%-kal javították az esélyeiket. Az a 4,7%, aki semmit nem változtatott az életmódján, mind szenvedett el stroke-ot a vizsgált 26 év alatt.

Bár a tanulmány alapvetően nőkről szólt, a kutatók szerint az életmódbeli változtatások hatásai mindkét nemre igazak.

„Ebből azt az üzenetet kell magunkkal vinni, hogy sosincs késő elkezdeni egészségsebben élni, ráadásul negyedével csökkenthetjük a stroke kialakulásának esélyét ezzel akkor is, ha már elmúltunk 50 évesek.”
mondta a tanulmány írója, Goodarz Danei

Ha te most szeretnél elkezdeni futni, íme néhány jótanács: