Borítókép: 5 tipp, hogy már ma este hamarabb álomba szenderülj!

5 tipp, hogy már ma este hamarabb álomba szenderülj!

Forrás: Getty Images
Mert aludni kell, aludni fontos, aludni jó!

A jó teljesítmény elengedhetetlen alappillére a megfelelő regeneráció, amelynek természetesen szerves része a pihentető alvás is. De mi tévő legyél, ha mindig nehezen megy az álomba szenderülés, és általában órákig csak forgolódsz?

  • Csak akkor bújj be az ágyba, ha kész vagy elaludni! Sokan azzal rontják el ugyanis, hogy az ágyból megírnak pár munkahelyi e-mailt, és az agyuk átprogramozódik arra, hogy az ágy nem az a hely, ahol pihenni, aludni kell, hanem ahol még van teendő. Azzal nincs baj, ha TV-zel vagy olvasol egy keveset, mert ezek a tevékenységek segítenek ellazulni, de a munkának nincs helye az ágyban!

  • Igyál tejet! Amikor kicsi voltál, a nagymamád neked is adott olykor-olykor meleg tejet elalvás előtt? Nem véletlenül! A meleg tej (mézzel még hatásosabb) nagy mennyiségben tartalmazza a triptofán aminosavat, ami a melatonin-termelésben játszik szerepet. Ez a hormon pedig az alvás szabályozásában kap főszerepet. A hőmérséklet azért fontos, hogy ne legyen hideg és frissítő hatású!
  • Ne csekkold folyton az aktivitásmérődet! Ezek a kütyük nagyon hasznosak, de sokan már túlzásba esnek, és folyton azt lesik, hogy éppen hogy aludtak előző éjjel, és hogy kellett volna, az effajta nyomás pedig természetesen nem segít a pihenésben. Érdemes nézegetni, és figyelni, hogyan alakul az alvásod, de ne hagyd, hogy stresszforrás legyen!

  • Fontos a hőmérséklet! A hálószoba ideális hőmérséklete 15 és 20 Celsius fok között mozog, de a legjobb a 18 fok. Így tud a szervezeted kikapcsolni, és megfelelően pihenő üzemmódra kapcsolni!

  • A meditáció ebben is segít! Mivel a napi meditálás remek stresszűző hatással bír, így abban is segít, hogy a szervezeted könnyebben ellazuljon és kikapcsoljon, ha bekuckózol az ágyba. A Youtube-on is többféle meditációból válogathatsz, ha egyedül nem megy!