multivitamin, vitaminok, étrendkiegészítő, ásványi anyag,

5 fontos vitamin, amire minden futónak szüksége van

Forrás: Diana Polekhina / Unsplash
A futás olyan mozgásforma, aminek során a szervezet komoly energiaforrásokat és tartalékokat mozgósít és fel is használ. A folyamatos visszatöltés minden futó számára alapvető fontosságú. A szervezetnek finom tápanyag-egyensúlyra van szüksége az optimális működéshez, ezért elengedhetetlen a helyes táplálkozási megközelítés.

A vitaminok és ásványi anyagok létfontosságú részét kell, hogy képezzék a táplálkozásnak, mert így javítható az általános teljesítmény. Bár a legjobb vitamin és ásványi anyag töltés a táplálkozáson keresztül valósulhat meg, ha fokozott terhelésnek vagy kitéve érdemes résen lenni és táplálékkiegészítők formájában is fogyasztani őket. De mik azok, amik tényleg nagyon fontosak?

Például a vas, ami megtalálható bizonyos állati és növényi eredetű élelmiszerekben, például marhahúsban, májban, a tenger gyümölcseiben, babban vagy tofuban. A futáshoz szükséges, már már kritikus fontosságú. A vörösvértestekben található hemoglobin fehérjék részben vasból állnak. A hemoglobin fehérjében lévő vas megköti az oxigént, hogy eljusson a futó mozgásban lévő izmaihoz. A vörösvértestek folyamatosan megújulnak, ehhez a folyamathoz vasra van szükségük. A férfiaknak átlagosan napi 8 milligramm, a nőknek 18 milligramm vasra van szüksége, ám a nagyobb terhelésnek kitett futóknak ezt némileg növelniük kell. Az állati eredetű táplálékból (például húsból) származó vas általában könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a növényi eredetű forrásból (például tofu), bár mindkettő alapanyag gazdag vasban.

A B6-vitamin elősegíti a hemoglobin termelését, amely a vörösvértestek alapvető alkotóeleme. A hemoglobin szükséges az oxigén szállításához testszerte, a futáshoz szükséges energia előállítása miatt. Szén-dioxidot, hulladékot is szállít a tüdőbe, amit kilégzéssel távolítunk el a szervezetből. Ezen felül ez a vitamin elősegíti a fehérjék kezelhetőbb molekulákká történő lebontását aminosavakká. A legtöbb sejt és szövet, beleértve az izmainkat is, aminosavakat használ, és ha szükséges, a szervezet képes a fehérjéket energiává alakítani, amikor a glikogénraktáraink kifogynak például hosszú futások során. B6-vitamin forrása baromfi, hal, burgonya, csicseriborsó vagy banán. A B6 napi ajánlott mennyisége felnőtteknek 1,3 milligramm, egy közepes méretű banán pedig körülbelül 0,4 milligrammot tartalmaz.

egészséges táplálkozás, vitaminok, gyümölcs, zöldség,
Forrás: Getty Images

A kalcium az egészséges vázrendszer miatt nélkülözhetetlen. Futás során a csontok is „részesülnek” a mechanikai hatásokból, szerkezetük sérülhet az ismétlődő becsapódás miatt, ha elégtelen a szervezet kalcium ellátottsága. A kalcium az a tápanyag, ami segíti a csontok gyors regenerációját és erősíti őket. A stabil kalciumszint segít megelőzni a stressztöréseket és a csontritkulást. Mind a férfi, mind a női futóknak napi 1000 milligramm kalcium bevitelére kell törekedniük. Egy pohár (kb. 250 gr) zsírszegény joghurt például 415 milligrammot, egy kis csésze brokkoli 21 milligrammot tartalmaz.

A D-vitamin egyedülálló és nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin. Egyedülálló abban, hogy bár jelen van bizonyos táplálékforrásokban, bőrünk napfény hatására képes D-vitamint termelni, ám hiába magas a nyári hónapok során a napos órák száma, a napfény káros hatásai ellen védő napkrémek meggátolják a D-vitamin termelést. Ez a vitamin elengedhetetlen a kalcium homeosztázisához, vagyis megkönnyíti a kalcium felvételét az étrendből, és szabályozza a kalcium felhasználását a csontok növekedésében és fejlődésében. D-vitamin az emberi test szinte minden szövetében jelen van, ami arra utal, hogy más funkciói is lehetnek. Vannak olyan kutatások, amelyek azt sugallják, hogy a csontváz és az izomrendszer kölcsönhatásban áll egymással. Ezért a D -vitamin hiánya nemcsak osteomaláciát okoz (csontlágyulás), hanem gyenge izomműködést is eredményezhet, ami közel sem ideális egy futó számára. Pótlására az év valamennyi hónapjában szükség van.

A C-vitamin segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, károsító vegyi anyagoktól, szennyeződésektől, amik a szabadban tartózkodás során megkerülhetetlenek. Fontos a vas felszívódásának javítására, az immunrendszer védelme miatt. Pótlása viszonylag egyszerű, hiszen nagyon sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Egy közepes méretű narancs például biztosítja szinte a napi szükségletet.

A szervezet megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal való feltöltése elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd. Számos vitamin és ásványi anyag segít a regenerálódásban, egyes tápanyagok kombinálása fokozhatja felszívódásukat. Ha nem vagy biztos abban, hogy a megfelelő mennyiséget táplálkozás útján tudod pótolni, érdemes étrendkiegészítő multivitamin készítményeket használni a bevitel növelésére.