verseny

5 dolog, amit tegyél meg a főversenyed után

Forrás: Getty Images
Hamarosan lezárul a versenyszezon, és akkor érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:
  • Mindenképpen jöjjön egy futásmentes hét: amikor tényleg nem futsz egy métert sem, de valami mást sportolsz. Elmész úszni, bringázni, csoportos órákra vagy erősítesz. Ha az egész évet keményen végigedzetted, és a célversenyeden is túl vagy, mindenképpen jót tesz egy kis szünet!

  • Jöhet a regenerálódás: menj el sportmasszőrhöz, szaunázni, és hengerezz, nyújts nagyokat. Háláld meg az izmaidnak az a sok-sok munkát, amit érted tettek!

  • Szortírozd ki a cipőidet: nézd meg, melyikben hány kilométer van, milyen állapotban vannak, és szabadulj meg attól, amelyik már nyugdíjas. De nem feltétlen kell kidobni: használhatod keresztedzéshez azután, hogy futásra már nem alkalmas.

  • Összegezz: írj egy listát arról, mit szerettél ebben az évben futás szempontjából, és mi az amit nem. Mely versenyek tetszettek, mi az, ami csak stresszt okozott. Ez alapján könnyebb lesz megtervezni a következő évedet.

  • Örömfutás: Ha letelt az egy futásmentes hét, pár hétig ne stresszelj az edzésterven, ne gyötörd magad. Fuss óra és applikáció nélkül, menj közösségi futásokra. Szóljon másról ez a pár hét, mint a teljesítményről és célokról. Utána úgyis kezdődik az alapozás.

Reméljük, szuperjó volt az idei futóéved!