életmódváltás,futás

Életmódváltás 40 felett: Szakértőnk elmondja, mire kell figyelni!

Forrás: pexels.com
Még nem késő, ha szeretnél egészségesebb életmódra váltani! Olvasónknak is ez a terve, szakértőnktől, MacPherson Évától pedig rengeteg hasznos tanácsot kapott hozzá.

Kedves Éva!


Nemrég múltam 40 éves. Fiatalabb koromban sokat sportoltam (röplabda, kézilabda, hosszútávfutás), mindig vékony, sportos alkatú voltam. Aztán kb. 28 éves koromtól abbahagytam mindenféle sportot, 35 éves koromig semmi gondom nem volt a külalakommal, hiába szültem 2 gyermeket. Csak a hátam és a térdeim kezdtek fájni, és éreztem, hogy a teherbírásom romlik. Mostanra majdnem 10 kg-ot szedtem fel, de amit a legnehezebb elfogadnom, az az, hogy teljesen elvesztette a feszességét a testem. A szülés óta kiderült, hogy cöliákiás gluténérzékeny vagyok és tejfehérje allergiám is van. Mivel eddig nem volt gondom a kinézetemmel, rendszeresen szoktam nassolni. Ha van egy kis időm, máris kutatok valami kaja után. Az utóbbi pár évben elkezdtem foglalkozni a teherbírásom és kinézetem javításán, voltak is eredmények, de amint történt valami tragédia az életemben, mindig abbahagytam a mozgást és az egészségesebb táplálkozást. Ami a legrosszabb, hogy amit több hónap munkával elértem, 1 hónap alatt úgy tűnt el, mintha sosem lett volna. Rájöttem, hogy olyan sportot kell találnom, amit akár azonnal el tudod végezni, amint akad időm rá.

Szeretnék tehát egészségesebben táplálkozni, rendszeresen sportolni. 1 hónapja elkezdtem futni (2p futás, 1p séta 9-szer) igyekszem heti 2-3 alkalommal - most volt egy hét kiesés a nyaraláskor. Köztes időkben majd szeretnék szeptembertől esetleg edzőterembe vagy jógára lejárni.

Szeretnék segítséget kérni, hogyan kell helyesen, egészségesebben táplálkozni. Bízom segítő válaszodban,

Köszönettel: H. Gyöngyvér

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Gyöngyvér!


35 év körül van valóban az a „bűvös" kor, amikor sok minden megváltozikaz emberi szervezet működésében. Sajnos. A tudatosság hiánya miatt elindul a hanyatlás. De tehetünk ellene! Az egészség megőrzésében a következő pillérekre érdemes építkezni:

  1. Tarts RENDEZETT ÉLETRITMUST, egyensúlyt a munka, kikapcsolódás és alvás közt.
  2. A SZABÁLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS nem diétát jelent, hanem egy olyan táplálkozási rendszert, amit életvitelszerűen lehet követni, mert nem alakul ki hiányérzet tőle, és az egyéni élettani állapotra lett kialakítva. Táplálkozással remekül lehet javítani a diszfunkciókat, pótolni a hiányokat a szervezetben.
  3. A táplálkozással kapcsolatban általános szabály, hogy élelmiszert csak „élő" táplálékból tudunk bevinni.

    Ezért a táplálékod tartalmazzon elég vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet, többszörösen telítetlen zsírsavakat, növények illóolajának hatóanyagait, rostokat, hiszen ezekhiánya okozza a legtöbb civilizációs betegséget, és ad okot az egészség hanyatlására.

  4. RENDSZERES TESTMOZGÁS nélkül nincs egészség. A futásnak a rengeteg előnye közül azt emelném ki, hogy bárhol, bármikor megoldható, friss levegőn végezhető, és mindenki megtalálja benne a saját edzettségi állapotának megfelelő kihívást. Hetente 3-5 alkalommal érdemes sportolni, és 2 napot hagyni a pihenésre, nyújtásra. A futás mellé remek keresztedzés a jóga, vagy a különféle saját testsúllyal végzett erősítő edzések is.

  5. HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS alatt például azokat alabor és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat értem, melyek alapján személyre szabottan be lehet állítani valakinek a táplálkozását, és eldönteni, hogy emellett még milyen kiegészítésekre van szüksége.

  6. A FOLYAMATOS ÖNISMERETI MUNKÁT pedig semmiképpen ne hagyd ki, hiszen ez a további fejlődés kulcsa.

Szerintem remek a terv, ahogyan az életmódod megváltoztatását elkezdted. Csak így tovább! Szívesen segítek személyre szabott táplálkozással,életmóddal a továbbiakhoz, a weboldalamon találsz hozzám elérhetőséget.

Itt, a Runner's World oldalán is találsz videót, melyben a Generali Runner's World Run versenyére készülőknek adok táplálkozási tanácsokat, illetve a weboldalamon is vannak felkészülési tervek, komplett életmód tanácsokkal.

üdvözlettel:

MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta

Ha neked is van kérdésed Évához, itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!