Borítókép: 4 szuperjó mozgásforma, ami futóknak kifejezetten ajánlott

4 szuperjó mozgásforma, ami futóknak kifejezetten ajánlott

Forrás: Getty Images
A keresztedzés több okból is fontos: egyrészt segítségével megdolgoztathatod azokat az izmokat, amiket a futás alatt elhanyagolsz, másrészt azokat is, amikre szükséged van a futáshoz! De nem csak egészségügyileg, hanem lelkileg is hasznos: változatossá teszi az edzésprogramodat, ami segít motiváltan maradni.

Arról már szakértőnk, Szántó Nelli is írt korábban, hogy mire kell figyelni, erről itt olvashatsz:

Azonban, ha ezek közül a mozgásformák közül választasz, nem lőhetsz mellé:

  • Saját testsúlyos erősítő edzés: Azért jó, mert a nagy súlyokkal történő erősítéssel szemben itt nem pakolsz magadra annyi plusz izmot fölöslegesen cipelendő súlyként, ugyanakkor szépen megerősítheted vele az izmaidat. Nem csak az egyes izomcsoportokat edzheted külön-külön, de a legtöbb gyakorlatnál a core-izmaidat erősödnek!

  • Pilates: ez a mozgásforma a mélyizmokra helyezi a hangsúlyt, ami a futás (és alapvetően a mindennapi élet) szempontjából rettentő hasznos. Segítségével elkerülheted a sérüléseket, és kiegyenlítheted a testedben bekövetkező izombéli egyenlőtlenségeket, amit a rendszeres futás okoz.
  • Jóga: Mivel a legtöbb futó nem szívesen nyújt, pedig nagyon kellene, az izmaik merevvé, görcsössé válhatnak, amit a jóga szépen rendbe tud tenni. Ráadásul ugyanúgy erősíti a stabilizációs és core izmokat, mint a Pilates is. Igazi Jolly Joker!

  • Spinning: Akkor igazán hasznos, ha valamilyen sérülés miatt nem tudsz annyit futni, amennyit szeretnél. Ugyanúgy fejleszti az állóképességet, mint a futás, de nem terheli olyan mértékben az ízületeket. Ráadásul nagy hangsúly van a far- és combizmok erősítésén, amik a futáshoz alapvetőek!