Borítókép: 2K-t futnál 8 perc alatti idővel? Így állj neki!

2K-t futnál 8 perc alatti idővel? Így állj neki!

Forrás: getty images
Olvasónk szakértőnktől kért tanácsot, hogy 7-8 perc alá vigye a 2000-es távon az idejét.

Kedves Balázs!
Elnézést,hogy téged/Önt zavarom, de már nem tudom, hogy merre és hogy csináljam.
Felvázolom röviden a lényeget: Egy 186-7 cm magas, 77-80 kg jó futónak számító srác vagyok. Tavaly nyáron jártam rendszeresen futni, általában 10 km feletti távokat futottam. Télen nem csináltam sajnos...

Most újra elkezdtem futni, ugyanabban a cipőben, ami -bár nem speciális futócipő, hanem utcai sportcipő-, de eddig nem okozott problémát. Célom az, hogy a 2000 métert kb. 7-8 perc alatt lefussam. A fokozatosság híve vagyok, ezért most minden 2. nap 1300 métert futok le, átlagosan 5:30-6:00 perc alatt (ez szerintem nem jó idő).
Futás után mindig fáj a vádlim, és fölötte, a térdemmel párhuzamosan, a hajlatnál szokott fájni, de nem jövök rá, hogy mitől.

Használok egy Traumeel nevű krémet, amit az orvos ajánlott, de ez se vált nagyon be. Futás előtt végzek bemelegítést:

  • 4x10 méter ingafutás
  • 4x10 méter térdemelés
  • 4x10 méter sarokemelés
  • 4x10 méter kocogás
  • Lábkörzés, rugózás majd ezeket edzés után is megcsinálom.

Mégis mitől van ez? A futásommal lenne baj?

Remélem, hogy tud nekem ebben segítséget adni, hogy a lábam ne fájjon, és arra is kíváncsi vagyok, hogyan érdemes növelni a távot, ha a cél csak a 2000 méter 7-8 perc alatti leküzdése.

Köszönöm előre is, Alex

SZAKÉRTŐNK, DARABOS BALÁZS VÁLASZA:

Szia Alex!

Először is a bemelegítési protokollodon kellene változtatni és hengerezéssel kezdeni. Valószínű, hogy emiatt érezheted a térdhajlatban a fájdalmat. Nem lesz kellemes, de ha minden edzés előtt és után csinálod, akkor nem lesz probléma.

Pár dinamikus nyújtógyakorlatot próbálj ki futás előtt, amik lazítják a (valószínűleg) kötött csípőhorpasz izmodat, ez pedig pozitívan fog hatni a a futótechnikádra is.

A futócipődet javaslom kicserélni egy igazi futócipőre (szakboltokban segítséget is kapsz a választáshoz), ami már jobban illeni fog a lábadra.

Ha hetente egyszer intervall edzést is beillesztesz a programodba (pl: 5*400m futás 2-3 perc pihenővel), rohamosan fog javulni az időd és eléred az áhított időt az adott távon!

Sok sikert kívánok!

Ha neked is van kérdésed Balázshoz, itt felteheted. A többi szakértőnkkel ide kattintva ismerkedhetsz meg!