garmin futóklub, szántó nelli

Edzéstípusok, amiket jobb közösségben végezni + tippek, ha a forróságban nincs kedved futni - Szántó Nelli tanácsai

Forrás: Panamy Photo
Szántó Nelli triatlon- és futóedző, a RW futótáborok állandó coach-a, és az újonnan alakult Garmin Running Club egyik edzője. Arról kérdeztük, miért jó csapatban edzeni, és mivel könnyíthetjük meg a nyári futásokat!

A Garmin Running Club egyik edzője vagy: milyen típusú edzésekre számíthatnak, akik ellátogatnak hozzátok?

A kezdő futóktól a haladókig mindenkit szeretettel várunk az edzéseken, éppen ezért igyekszünk hétről hétre minél színesebb edzéstervekkel készülni, hogy mindenki megtalálja a számára ideális edzéstípust. Edzéseinknek nagy hangsúlyt fektetünk a futóiskolázásra, ami nagyon hasznos lehet a tapasztaltabb és a kezdő futók számára is egyaránt.


Szerinted milyen pozitív hozadéka van annak, ha valaki nem csak egyedül vagy baráttal, hanem nagyobb közösségben is fut?

Számos pozitív érvet fel tudok sorolni a közösségi futás mellett, de talán az egyik legnagyobb húzó ereje a csoportban futásnak, hogy az ember sokkal többet ki tud hozni magából, ha van körülötte motiváló közeg és van aki "húzza".


Milyen típusú edzéseknél a leghasznosabb a csoportos edzés?

Főleg a keményebb résztávos és fartlek típusú edzéseket jobb edzői felügyelet mellett, csoportban megcsinálni, mert sokkal nehezebben lépünk ki a komfortzónánkból egyedül, mint közösségben. Ezen kívül a tapasztalatom azt mutatja, hogy egyedül kevésbé foglalkoznak a futók a technikázással, valamint a helyes bemelegítés és nyújtás is gyakran elmarad.

szántó nelli, garmin
Forrás: Panamy Photo

Ha valaki ebben a nyári melegben nehezen veszi rá magát a futásra, milyen tanácsaid lennének számára, hogy mégse adja fel? Hogyan lehet túlélni ezt a forróságot?

Induljon el korán futni, amikor még nincs olyan nagy hőség vagy csatlakozzon közösséghez, ahol kisebb rá az esély, hogy lemondja az edzést. Gyakran megesik, hogy amit egyedül feladnánk, azt másokért megtesszük. Érdemes extra figyelmet szentelni a folyadék-, ásványi anyagok és vitaminok pótlására. Erre a célra tökéletes választások lehetnek az izotóniás italok.


Idén ősszel lesz 2 éves a kislányod, így az elmúlt időszak nem arról szólt, hogy különféle megmérettetéseken vegyél részt. Ha nem edzőként tekintesz magadra, hanem sportolóként, mi a idei legfontosabb célod?

Jelenleg nem a versenyzés jelenti a prioritást az életemben, úgyhogy különösebb célom nincs. A futás és a sport annyira az életem része, mint a reggeli fogmosás!

Garmin Running Club

- A futóedzések a Garmin bázisról (13. kerület, Visegrádi utca 80.) indulnak minden csütörtökön 18:30-tól, de 18:15-től már megérkezhetsz, hiszen a helyszínen átöltözési lehetőség, csomagmegőrzés és mosdó vár.

- A Futóklub Facebook-csoportjában minden hónap elején megtalálod az adott hónap órarendjét, de azt elárulhatjuk, hogy lesznek laza, könnyed futások, futótechnika fejlesztő edzések, és keményebb, gyorsító tréningek is! A laza futásokra bátran jelentkezz akkor is, ha kezdő vagy!

- A futóklub ingyenes, de a jelenlegi korlátozások értelmében maximum 50 fő vehet részt rajtuk, így regisztrálni kell

A futóklubról még több infót itt találsz: