Borítókép: 3 rövid, de őrülten jó zsírégető edzésterv sietős napokra

3 rövid, de őrülten jó zsírégető edzésterv sietős napokra

Forrás: Getty Images
A karácsony előtti sürgés-forgásban egyre nehezebb időt szakítani a sportra, ezért mutatunk most három nagyon hatékony, de rövid intervall futóedzéstervet, amivel formában tarthatjátok magatokat!

Aerob intervall: 28-40 perc

Az aerob intervallban előre meghatározott intenzitáson és időtartamban munka és pihenési szakaszok váltogatják egymást. Keményen megdolgoztat és javítja az erőnlétet!

Melegíts be 5 perc laza kocogással, majd 3 percig fuss majdnem maximális tempóban, olyan 85%-on, majd a következő 3 percben 60%-os erőbedobással. Ezt ismételd meg háromszor vagy ötször (ahogy bírod és ahogy időd engedi). A végén 5 perc laza kocogással vezess le. Ebben az a nehéz, hogy a munkaszakaszok ugyanaddig tartanak, mint a pihenési fázisok, így egy magas intenzitású edzés, egyszer, de maximum kétszer végezd el egy héten.

Oda-vissza intervall: 30 perc

Melegíts be 5 percig, majd fuss el otthonról 10 percre. Ezután fuss vissza ugyanazon az útvonalon, de 9 vagy még kevesebb perc alatt! Utána jöhet a levezetés. Az edzés intenzitása tőled függ, de az biztos, hogy a második fele keményebb, bármennyit is adsz bele az elején.

Laktát intervall: 12-22 perc

Nagyon kemény, de nagyon hatásos, ha zsírégetésről és gyorsulás fejlesztéséről van szó. Tejsav folyamatosan termelődik az edzések alatt, ám akkor indul meg intenzíven a termelődése, amikor a szervezeted már nem tudja aerob módon előállítani az energiát, és átesel az anaerob zónába (egy bizonyos pulzusszám felett). Egy bizonyos intenzitás felett pedig már a tested nem tudja elkeringetni a felhalmozódott laktát savat, így a véredben marad, így oxigén-mínuszban maradsz. Ez keményen igénybe vesz, de annál jobban fejleszt!

Fuss magas intenzitáson (10-ből 8-as vagy 9-es szinten) fél vagy egy teljes percig. Majd kocogj a magas intenzitású szakasz idejének dupláján (tehát, ha egy percig sprinteltél, két percig kocogj). Ismételd meg ötször. Alaposan vezess és nyújts le, a következő napon pedig egy könnyed, regeneráló futást iktass be!