futóverseny

Hogy állsz a versenyszezon megtervezésével?

Forrás: Getty Images
Január közepe a legtöbb futó számára az alapozó szezon csúcsa, ilyenkor éri a legtöbb terhelés a szervezetet, így lehet, hogy még nagyon fáradt vagy, hogy azon gondolkozz, hol is mérettesd meg magad először, de az is lehet, hogy már épp a fő célversenyed motivál nap, mint nap, hogy futócipőt húzz, és szorgosan gyűjtsd a kilométereket.

A szakemberek szerint évente egy, maximum kettő főversenyt érdemes célként kitűzni, a köztes időkben pedig több, kisebb, rövidebb edzőversenyen javasolt hangolódni a legfontosabb megmérettetésre. Alapvetően megkülönböztetünk tavaszi és őszi versenyszezont, a legfontosabb, legnagyobb versenyek is ebben a két évszakban kerülnek megrendezésre, így a formaidőzítés annak függvényében történik, hogy mikor állsz rajthoz az éved fő próbatételén.

Már tavasszal rajthoz állsz?

Ha már a tavasz során elérkezik a nagy nap, akkor gyakorlatilag hátra is dőlhetsz az év további részében, és teret engedhetsz az örömfutásoknak, amint kipihented a versenyt. Ilyenkor érdemes azért azt a formát, amiért eddig, a leghidegebb napokon is keményen megdolgoztál megtartani, sőt tovább csiszolni. Másfél, kéthavonta belefér egy-egy köztes verseny is a programba, és az őszre azért még kereshetsz egy újabb motivációt, ami lehet akár egy hosszabb táv, vagy az eddigi legjobb időd lefaragása.

Csak az ősz során lesz igazán komoly versenyed?

Amennyiben az őszre tervezted az éved fő versenyét, akkor a tavasz és a nyár még a ráhangolódás jegyében tellik, de érdemes már előre készülni, gyakorolni a versenystratégiát, szokni a frissítést, próbálgatni a legtökéletesebb és legkényelmesebb felszerelést. Jó hír, hogy erre még bőven van is időd. Ami a taktikát illeti, kora tavasztól már jó, ha rajthoz állsz 3-4 hetente, hiszen ahogy azt Hosszú Katinkától megtanultuk, a versenyzés a legjobb felkészítő. A tavaszi szezon tökéletes arra, hogy a hétvégi hosszú futásokat ne egyedül hajtsd végre, hanem csak lazán, a rajtvonalat körüllengő hangulatot kihasználd, és nem véresen komolyan véve, de teljesítsd egy általad választott verseny távját akár edzésként. Hogy mit nyerhetsz vele, akkor is, ha nem életed legjobb eredményeit éred el? Például bővülhet az érem, vagy a befutópóló gyűjteményed, futókkal, szuper hangulatban tölthetsz egy teljes napot, és a hosszú futásodon nem egyedül kell leküzdened a távot, vagy az előírt edzésidőt.

Életed első versenyére készülsz?

Erről a témáról nyilván önálló cikket is lehetne írni, hiszen minden futó életében meghatározó pillanat, amikor első alkalommal éli át a versenyzés eufórikus állapotát. Persze vannak, akiknek egy életre elmegy a kedve, de a többséget azért könnyedén elkapja a hév, és visszajáró vendég lesz a pályákon. Az biztos, hogy akár ősszel, akár tavasszal is vár rád, hogy átess a tűzkeresztségen, egy életre szóló élménnyel gazdagodsz, és a legméltóbb módon megünnepled, hogy a futás az életed részévé vált.