Borítókép: Végre fusd le a túlsúlyod!

Végre fusd le a túlsúlyod!

Forrás: europress
Ha úszógumid van, nincs jó hírünk: a túl sok plusz súly nincs jó hatással a szervezetedre. Több kutatás is bizonyítja, hogy a fölös kilók hozzájárulhatnak a szívbetegségek, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas vércukorszint és a cukorbetegség kialakulásához is.

Jó hír, hogy biztos van nálad olyan eszköz, amivel meg tudsz szabadulni tőle: a lábaid. A futáson kívül bármilyen aerob mozgás segíthet abban, hogy megszabadulj a túlsúlyodtól. Íme, a 3 legjobb módszer:

Csak keményen!

Végezz hetente 1-2 alkalommal interval edzést. Több kutatás is igazolja, hogy az intenzív interval edzések jelentősen csökkentik a hasi zsír mennyiségét. Nagyon sok módja van, de itt egy példa:

  • Melegíts be 10-15 perc alatt.
  • Fuss gyorsan 30mp-1 percig (ez egy 10-es skálán 9-es erősség).
  • Fuss lazán 1 percig.
  • 5-ször ismételd meg a kemény és laza résztávokat.
  • 2-3 percet szánj a levezetésre is.

Kutatások szerint már 10 másodpercnyi intenzív munka is segít abban, hogy emelkedjen a növekedési hormon szintje a szervezetedben, mely fontos szerepet játszik a zsírégetésben és az izmok megtartásában. Ráadásul szakértők szerint az interval edzés csökkenti az étvágyat is!

Kényelmes, kontrollált

Az interval edzés szuper, de ne végezd túl gyakran, mivel eléggé megviselheti a szervezeted és krónikus gyulladást idézhet elő. „

A futásaid nagyobb részét végezd olyan tempóban, aminek során végig tudsz beszélgetni. Ilyenkor ég a legjobban a zsír, ebben a tartományban (ez egyébként 5-6-os erősségnek felel meg egy 10-es skálán)."
mondja Inigo San Milan, szakértő.

Ennek hatására a szervezeted a tejsavból nyer energiát és hatásosabb lesz a fogyókúrád is.

80/20

A polarizált edzést nevezik így, melynek célja az edzés intenzivitásának összehangolása. A célja, hogy az idő 80 százalékában alacsony intenzitással fuss, 20 százalékában pedig közepes, vagy magas intenzitással. Ennek hatására kihozhatod a maximumot az intervel edzésből, ráadásul futás közben is tudnak regenerálódni az izmaid, így kevésbé fáradsz el. Közben persze a keményebb részek során bőven lesz ideje a szervezetednek a zsírégetésre.