fejlámpa, futás sötétben, futás télen,

Ezeket a szempontokat gondold át, ha fejlámpát szeretnél vásárolni!

Forrás: Isaac Davis / Unspash
Ahhoz, hogy biztonságosan tudjál edzeni sötétben, két nagyon fontos dolgot mindenképpen biztosítanod kell. Az egyik, hogy látszódjál, a másik pedig, hogy lássál. Ezekre egyszerű megoldást nyújt egy jó fejlámpa.

A fejlámpákat olyan tényezők különböztetik meg egymástól, hogy például mekkora a kibocsátott fény mennyisége, mekkora a lámpa üzemideje, mekkora a súlya és milyen további funkciókat kínál az adott modell.

Fényerő

A lámpa úgynevezett lumene azt mutatja, hogy milyen erővel világítja be az előtted lévő területet és milyen messzire világít. Sok lámpának több fokozatú a fényereje, amit egy gombbal lehet növelni, illetve csökkenteni, attól függően, hogy mekkora fényerőre van szükség. Jó, ha a fénycsóva állítható fókuszáltra vagy szórtra, utóbbinál nagyobb területet világít be a lámpa, előbbinél egy fénycsóvát kapsz, ami csak egy viszonylag kis területet világít meg. Alacsonyabb fokozaton az üzemidő hosszabb. Fényerő tekintetében azt kell eldönteni, hogy milyen környezetben fogod használni a lámpát. Ha olyan helyen, ahol van valamennyi fény, tehát például közvilágítás, elég egy picit gyengébb készülék, erdőben, ahol nincs semennyi fény, pedig szükséges egy erősebb.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Üzemidő

Fontos kérdés, hogy az elemek vagy tölthető akkumulátorok mennyi ideig működnek. Ez határozza meg, hogy milyen hosszan tudod két töltés között, vagy elemcsere nélkül használni a lámpát. A különböző erősségű fényerő használata közben ez az időtartam eltérő. A lámpákon gyakran visszajelző ledek mutatják a töltöttségi szintet. Az elemes lámpáknál előny, hogy vihetsz magaddal tartalék elemet, amit pillanatok alatt cserélhetsz, ha merülőben a lámpa és általában olcsóbbak is. Viszont egyértelmű hátrány, hogy nehezebbek, illetve kevésbé környezetbarát. Az akkumulátoros lámpák hátránya, hogy ha elfelejted feltölteni futás előtt, érhet kellemetlenség. Viszont vannak hibrid lámpák, amikbe kerülhet elem vagy akkumulátor is.

fejlámpa, futás sötétben, futás télen
Forrás: Julian Paul / Unsplash

Hogy a fejlámpa üzemideje szempontból, milyen lámpát válassz, azt az alapján tudod eldönteni, ha válaszolsz arra a kérdésre, mekkora a leghosszabb futás, amihez vélhetően használni fogod. 1-2 órás futáshoz nem érdemes olyan lámpát választani, ami akár 4-5 órán át is világít teljes fokozaton, illetve alacsonyabban még tovább. Árban is komoly eltérések vannak a két teljesítmény között, illetve a lámpa súlyát illetően szintén. A nagyobb teljesítményűek nehezebbek.

Extra paraméterek

  • Egyes modellek olyan beállításokat kínálnak, amelyek szabályozzák a fény mennyiségét, hogy az ne halványuljon el, amikor az elemek lemerülnek.
  • Mások tartalmazhatnak egy érzékelőt, ami a környező fényt veszi és szükség esetén automatikusan növeli vagy csökkenti a fényerőt.
  • Ha van piros fényfunkció a lámpán az sem hátrány, például olyan helyzetben, amikor elegendő minimális fény, ami nem vakít, nem világítja tele a környezetet zavaró módon. Van olyan lámpa, aminek használatakor a hátsó részén bekapcsol egy piros fény, ez a hátsó láthatóságot segíti.
  • Komolyabb vízállóságra is keletkezhet igény, bár minden fejlámpa cseppálló, tehát esőben sem kell félteni őket, azonban tartós, nagyobb mennyiségű csapadéknál már több kellhet a cseppállóságnál. Az optimális súlyeloszlásra is lehet figyelni választás előtt: hol van az elem, vagy akkumulátor helye, ezt el lehet-e vezetni kábellel a táska, vagy ruházat zsebéig.
Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft