UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás

UTH előtti héten - zajlanak az utolsó simítások és soha ne mondd, hogy soha!

Az UTH előtti héten járunk. Kezdem összerakni a fejemben mindazt, ami fontos lehet számomra a verseny előtt és magán a versenyen. Sok tényezős egy ilyen hosszú futás. Egyrészt kell hozzá a megfelelő fizikai felkészültség, de a legtökéletesebben összerakott munka is kevés, ha gondolati szinten nem pörgetsz le előtte minden eshetőséget, amivel számolni érdemes.

7 pontban összeszedem mindazt, amire szerintem fontos felkészülni, hogy ne ott érjen meglepetés. Váratlan helyzetekbe még így is bőven lehet kerülni.

1. Lábápolás

Nem pusztán a körmök állapotára gondolok, hanem arra, hogy a láb bőre is kellő figyelmet kapjon az utolsó simítások közepette. Minden este bekenem, átmasszírozom lábápoló krémmel, majd vékony zoknit húzok rá és így térek nyugovóra. A puha bőr kevésbé sérülékeny, mint a száraz, repedezett. Az UTH útvonalának sok technikás, köves, gyökeres, vagy éppen meredek része van, a meleg – esetleg ázott – cipőben jobb esélyei vannak a lábnak, ha előzőleg extra odafigyelést és ápolást kapott. Persze még így is lehetnek hólyagok és szétnyomott körmök, de minimalizálható a sérülések száma.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,Szentendre
Ilyen az éjszakai Szentendre...szerintem egész hangulatos.

2. Étkezés

Még nem a feltöltés időszakánál járunk, sokkal inkább a glikogénraktárak lemerítésénél. Ezen a héten már nem futok sokat. Az edzések mennyiségének és hosszának csökkenésével érdemes a bevitt tápanyagokat is mérsékelni. Ha most ugyanúgy eszem, mint egy erős héten, simán felugrik a hét végére akár 1-2 kg is, hiszen jóval kevesebb a felhasználás. Érdemes hát picit visszafogottabban kajálni az utolsó héten, a feltöltés, majd a verseny előtti napokban kezdődik.

3. Felszerelés

Átnézem a ruházatot és egyéb felszerelést, amelyet szeretnék a versenyen viselni és magammal vinni. A táskámat kimosom, arra nem is igen lesz addig szükségem, hiszen már nem lesz hosszúfutásom a még hátralévő edzések során. Ugyanabban a rózsaszín Quechua technikai pólóban futok majd, amit 2014. óta nyúzok és valami miatt eszméletlenül szeretem. Semmi extra, de jó az anyaga és kellemesen laza, talán amolyan kabalaféle, pedig nekem nincsenek mély kötődéseim a tárgyakhoz…vagy mégis?! A cipő még kérdéses, de a hetek óta tartó és a még várható esőzések miatt valószínű, nem az eredetileg tervezett Hoka Speedgoat-ban indulok, hanem Salomon Speedtrak-ben. Utóbbiban sáros útvonalon jobban lehet haladni. Már csupán az a kérdés, hogy a régebbi, kicsit kopott változatban fussak, vagy a vadi újban, amely bár null kilométeres, de méretre, kaptafára tökéletesen azonos a korábbival. Mondjuk pár futás erejéig még járathatom kicsit a jövő szombati rajtig.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,terepfutó cipő,Salomon,Hoka
Kulcsfontosságú a megfelelő cipő kiválasztása, de például érdemes cserecipőt a segítődhöz berakni, hátha szükség van rá.

4. Frissítés

A már megszokott Sponser termékekkel fogok futni. Competition izoval és Liquid Energy gélekkel. Ezek adják az alapját, aztán persze fogok „rendes” élelmet is magamhoz venni, főleg gyümölcsöt és talán a leveseket is megkóstolom, ha úgy érzem, jól esne. A leghosszabb idő, amelyet izoval és géllel megtettem az elmúlt bő évben, a tavalyi szűk 10 órás Dupla Élmény volt (4Up4Down). Gond nélkül befogadta a gyomrom ezt a kombinációt. Az UTH-n persze ennél jóval többet leszek a pályán, de remélem ezúttal sem a frissítés lesz a legfőbb nehézség a futás során. Competition izoból egyébként pont ma érkezett meg az utánpótlás, köszönet ezért Béla gyors intézkedésének. A versenyen mind a két pontra, ahová küldhetek egyéni holmit, fogok csomagot összerakni, illetve úgy néz ki, a táv második felén lesz depós segítségem. A pontos frissítési tervet jövő héten, a rajt előtti napokban rakom össze.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,frissítés,sponser
Nekem a Sponser jött be, de kinek mi, viszont érdemes azt használni a versenyen, ami bevált.

5. Pihenés

Mennyiségi edzésem már nem lesz a versenyig. Pár rövidebb futás, pörgős betétekkel igen. Béla azt írta, hogy ezzel a tempót tartjuk karban. A pihenés szerves része, hogy sokkal többet fogok konkrétan feküdni, lehetőleg aludni a hátralévő időszakban. Ez leginkább az esti, korai fekvésekben érhető majd tetten, illetve igyekszem a futásaimat nem reggelre tenni, hogy ne kelljen korán kelnem. Nyújtás, hengerezés, masszázs, kicsi erősítés…ezek még mind elemei a pihenő időszaknak, de csak finoman, kellemesen.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,Visegrád
A Visegrád Trail rajthelyszíne, a Salamon-torony.

6. Időterv

Nem gyártogatok feszes időtervet. Nincs értelme. Persze át fogom gondolni, hogy mi a realitás, mert szeretnék nagyjából pontos helyzetjelentést adni az engem depózóknak, de effektíve nem időt szeretnék futni, hanem pulzustartományt tartani, azt viszont minél pontosabban. Az elején kicsit inkább a zóna alatt, maximum a közepén futva, aztán idővel úgy is elindul a pulzus fölfelé. A frissítési tervhez kapcsolódóan fogok körülbelüli időintervallumot meghatározni 1-1 találkozási ponthoz. Iszonyú kellemetlen lenne, ha előbb odaérnék a pontra, mint az engem segítő, jelen esetben inkább ő várjon rám kicsit többet!

7. Időjárás, sár

Erre vajon lehet készülni? Szerintem lehet. Nyilván jó, ha van tapasztalat arra vonatkozóan, hogy milyen sárban futni és melyik az a lábbeli, amely a leginkább megkönnyíti ezt. Erről a felszerelésnél már írtam. A hőmérsékletre pedig úgy lehet(ne), ha azokban az órákban edzenék, amikor például a legmelegebb van. Jellemzően ez a késő délelőtti, kora délutáni időszak. Az időjárás előrejelzések alapján viszont a jövő hét második felében indul el újra a hőmérséklet felfelé és pont a hétvégére, tehát a versenyre lesz – várhatóan – eléggé meleg. Így viszont patthelyzet van, merthogy addig már nem lesz olyan meleg, mint magán a versenyen. A hűtésre mindenesetre jó előre szintén gondolni kell, legyen a depósnál jó hideg víz és jég!

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,felszerelés
Kb. ebben a szerkóban futok, majd minden versenyen, amikor jó idő van. Az éjszakai részen egy karszárral egészítem ki mindezt és persze zokni, cipő is lesz rajtam (hehe).

2015. áprilisában, a kisebbik fiam születése előtt futottam utoljára 100 km körüli távot terepen. Éjszakai rajtos verseny volt az is. Két dolog biztosan megmaradt bennem: az egyik, hogy a táv utolsó kb. negyedében kijelentettem, hogy többet nem indulok 100 km-es versenyen, a másik, pedig, hogy azt éreztem, nem való nekem az éjszakai rajt, mert nem tudok igazán rápihenni a versenyre, ergo nem indulok több éjszakai rajtos versenyen.

Na és most itt vagyok…egy éjszakai rajtos és 100 km-es verseny előtt alig egy héttel (hehe)!