Borítókép: Tűzd fel a rajtszámot – így juss el életed első versenyéig!

Tűzd fel a rajtszámot – így juss el életed első versenyéig!

Szeretsz futni, de még sose indultál versenyen? Hidd el, kihagyod a lényeget! Segítünk, hogy ez ne így legyen!


A futóverseny csodás dolog. Amikor megkapod a rajtszámod és elfoglalod a helyet a rajtnál, mintha haza érkeztél volna – nem csak a mezőny, de egy közösség részévé válhatasz. Ha jelenleg mégsem érzed magad kellő formában, az alábbi tippekkel segíthetünk neked.
Futópadtól a szabadban futásig
Azok számára, akik a teremben futáshoz vannak hozzászokva, a szabadtéri sport új kihívásokat hozhat – 3 km a futópadon nem ugyanaz, mint betonon vagy terepen. Kezdj olyan helyen gyakorolni heti egy-két alkalommal, ahová sokan járnak futni, kocogni.
Kinti futástól a futócsoportig
A versenyen tömegben futsz majd, ezért érdemes társakkal edzened. Keress magadnak futócsoportot online, vagy érdeklődj valamelyik futó szakboltban. Mielőtt csatlakozol, mérd fel, megfelelő szintnél tart-e edzettséged a csoporthoz képest. Ha megtalálod a neked való társaságot, fuss velük legalább minden második héten.
A futócsoporttól az örömfutásig
A nem időben mért futóversenyek (mint a színes futás, vagy néhány sár és akadályverseny) jó tesztet jelenthetnek a versenyzés előtt. Mivel nincs feszítő időtényező, a légkör általában nyugodtabb. Ha egy ilyen futást már képes vagy élvezni, valószínűleg a versenyt is fogod.
Az örömfutástól az első versenyig
Kérdezz körbe, melyik versenyt ajánlják kezdőknek. Általában ’első bálra’ megfelelő, ahol nem kell nagy szintkülönbséget teljesítened, és az időjárás kellemes. A start utáni első másfél kilométeren fogd vissza magad, aztán vedd fel a szokásos futóritmusod, és élvezd a versenyt!
Kimondottan ajánljuk a Runner's World Runt, ahol egy kellemes, 6 és fél km-es távon is kipróbálhatod magad.

TE KÉRDEZEL – A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL
Miért fizessek a versenyzésért, ha ingyen is lefuthatok 5 kilométert?
A versenyek olyan pozitív élményt adhatnak, amit máshol nem tapasztalhatsz meg (pl. a tömeg energiáját). Motivációt jelent, ha tudod, vár rád egy megmérettetés a jövő hónapban. A verseny szervezői nem csak mérik és jegyzik az időket, de lezáratják a környéket, étellel, itallal, programmal lepnek meg a cél után. Vétek lenne ilyen jó bulit kihagyni!
Hogyan melegítsek be az első verseny előtt?
Mivel nem akarsz energiát elvesztegetni, használd a versenytáv elejét bemelegítő futásként. Kezdésként váltogass lassú 30 mp futást ugyanennyi sétával. 4-5 perc után növelheted a futás arányát a gyaloglással szemben, majd utóbbit hagyd el teljesen.

A KIFOGÁS: Félek, hogy én leszek az utolsó
MEGOLDÁS: A nézők mindig az utolsóknak drukkolnak legjobban. Mivel a futóversenyeken mindig akadnak páran, akik csak gyalogolnak, nem valószínű, hogy futóként te esel be utolsónak a célba.