futás,terepfutás,erdő

Ha tél, akkor irány az erdő! Turistajelölések terepfutóknak

Forrás: Getty Images
Szakértőnk és edzőnk, Sipos Fanni most azoknak a futóknak szeretne segítséget nyújtani, akik szívesen futnának az erdőben, de egyedül nem mernek, mert félnek attól, hogy eltévednek!

Az utóbbi másfél évben kétszer is új környékre költöztem. Az erdő 2 km-es távolságban volt, ami rengeteg új felfedezésre váró ösvényt tartogatott. Eleinte rengetegszer eltévedtem... Később beleástam magam a turista térképekbe, jelöléseke, és azóta az eltévedések száma csökkent.

Összefoglalom nektek a legfontosabb turistajelzéseket, így a tenyeretekben lesz az erdő. „A gyalogos turistautak jelzésének célja, hogy elérhetővé tegye egy adott régió szépségeit és nevezetességeit azok számára, akik a vidéket nem ismerik.” Az erdőben megfelelő gyakorisággal vannak elhelyezve a jelzések, amik lehetővé teszik a folyamatos túrázást/futást. Futás közben fokozott tempóval sokkal gyorsabban kell tájékozódni, mint túrázáskor. Könnyű gyorsan eltévedni, ezért nem árt tisztába lenni az alapvető jelzésekkel!

  • Ha háromszög jelzést követed, akkor készülj, mert tuti, hogy komolyabb szint fog következi. Ezek hegytetőre, kilátóponthoz vezető utak.

  • Otthon maradt a frissítőd? Keress kör jelzést, így természetes forráshoz, kúthoz fogsz érkezni.

  • A négyzet jelölés civilizációra utal. A közelben erdei szálláshely vagy lakott övezet következik.

  • Szakadó esőben egy barlang kitűnő menedéket biztosíthat. Keresd az omega jelzést menedékért.

  • L jelzést követve igazi kalandokban lehet részed, ugyanis a jelölés végén romokat, műemlékeket, ásatásokat találhatsz.

  • Aki tutira megy, és nem akar eltévedni annak a körútak jelölésére használt irányított kört (nem teli kör, és nincs "befejezve") javasoljuk.
  • Sokak számára ismert jelölés lehet a vízszintes sáv. Ezek a legklasszikusabb, akár több tájegységen át vezető főútvonalak. Belőlük ágaznak szerte a fentebb említett jelölések.


Általában sosincs olyan, hogy végig csak egy útvonalon, jelölésen haladunk. A sokak által kedvelt budapesti panorámakört például nem egy kör jelölést követve járhatjuk végig. Túl egyszerű lenne Zöld sávon indulunk majd sárgán folytatva végül újra zölddel zárva futhatjuk végig a kört.

Ha még csak most kezdesz barátkozni a terepfutással. érdemes az órádra előre feltölteni az útvonalat, ami elnavigál a kívánt úton. A kalandvágyók azonban bátran induljanak neki, ezeket a jelölések ismeretében biztosan haza fognak érni, maximum gyűjtenek pár extra kilométert!

Sok sikert!