túledzés,edzés

Az izomfáradtság az agyra is negatívan hathat

Forrás: Kristopher Roller / unsplash
Ha futás után fontos, hogy vágjon az eszed, nem érdemes túlhajtanod magadat.

Gyakorlat teszi a mestert, ezt pedig a legtöbb sportoló tudja is - korábban kelsz, hogy legyen időd futni, keresztedzel a konditeremben és jógázni vagy stretchingre is eljársz, hogy a lehető legjobb formában legyél.

Egy új kutatás szerint viszont érdemes az arany középutat is megtalálnod, hiszen ha túlságosan kifárasztod az izmaidat - különösen akkor, ha valami új dolgot szeretnél megtanulni -, az negatívan hathat a teljesítményedre.

Az eLife című folyóiratban megjelent kutatás bizonyította a fenti állítást. 120 ember vett benne részt, akiknek egy eszközt kellett a hüvelyk-, és mutatóujjukkal összenyomni különböző erővel. Később a résztvevők egy csoportjának addig kellett szorítania az eszközt, amíg csak bírták, emiatt pedig a másnapi teszten sokkal rosszabbul teljesítettek. Kettővel több napra volt szükségük ahhoz, hogy felzárkózzanak a többiek teljesítményéhez, akiknek sosem kellett kifulladásig szorítaniuk az eszközt.

A szakértők szerint ennek oka, hogy az izomfáradtság negatívan hat az edzés során képződő memóriákra, ennek hatására pedig lassabban képesek megtanulni új dolgookat.

A tanulság? Ha nem lenne elég, hogy a tested eláfrad a túledzés után, az agyad is hasonlóan küzd azzal, hogy megfelelően dolgozzon. Emiatt pedig az iskolai és a munkahelyi teljesítmény is romolhat. Érdemes ezt észben tartanod!

Ha pedig edzés, érdemes mindig nyújtanod - még akkor is, ha úgy gondolod, nem erőltetted meg magadat annyira. Mutatunk néhány hasznos gyakorlatot: