edzés, futás,

Tudod pontosan, hogyan hat a cukor a futásaidra?

Forrás: Getty Images/Skynesher
Keményen meg kell ám dolgozni egy futóedzésen a jobb teljesítményért, ám az is hatalmas meló, hogy megtanulj okosan és tápanyagdúsan táplálkozni az edzés mellett.

A futáshoz kell a cukor!

A futás túlnyomórészt szénhidrátokat használ üzemanyagként. Az összes elfogyasztott szénhidrát cukrokból áll, amelyek először a vérünkben glükózzá alakulnak, majd glikogénként az izmainkban tárolódnak. A glikogén üzemanyagot biztosít az aerob tevékenységekhez, például a futáshoz. Hosszú távokhoz, az optimális teljesítmény elérése érdekében a futóknak magas szénhidrát tartalmú étrenddel kell kompenzálniuk az izomglikogén-készleteket.

Így tehát eszedbe se jusson kiiktatni a cukrot, ha sokat edzel - persze nem mindegy, miként kerül be a szervezetedbe!

Cukorral a jobb teljesítményért

A cukornak három fő típusa van: monoszacharidok, beleértve a mézben található fruktózt és a galaktózt; diszacharidok, ide tartozik a szacharózt, glükóz és fruktóz kombinációja, amely asztali cukrot alkot; laktóz, a tejben található cukor, amely glükózból és galaktózból áll; maltóz, a keményítő emésztésének terméke; és végül a poliszacharidok vagy keményítők.

A magas glükózszintű szénhidrátok gyors energiát adnak a futás előtt, mivel a glükóz azonnal glikogénként tárolható az izmokban.

cukor, édesség,
Forrás: Getty Images/knape

Futás előtt nem mindegy, mit választasz

A gyümölcsök, a burgonya és a gabonafélék sok glükózt tartalmaznak, és azonnali energiát biztosítanak futás előtt. Míg a teljes kiőrlésű gabonák fontos részét képezik a futók étrendjének, a teljes kiőrlésű gabonában lévő rostokat sokan nehezen tudják megemészteni edzés előtt. Ezért a futók előnyben részesítik a fehér kenyeret, a rizst vagy a tésztát edzés előtt, ezeket ugyanis könnyű megemészteni. Ám az egészségtelen cukrokat érdemes kerülni, mivel ezek a cukrok hátrányosan befolyásolhatják a futást.

Mikor és mennyit kell enni?

Az edzés előtti snack időzítése és mennyisége mindenkinél eltérő, de az ökölszabály általában működik, illetve az, ha nagyjából 150-200 kalóriát viszel be egy órával edzés előtt. Itt korábban össze is szedtük, milyen edzés előtt melyik az optimális tápanyagforrás.

Ha viszont nincs sok időt magadnak elkészíteni a futás előtti fogásokat, van egy szuper javaslatunk: kóstold meg A Sütemény termékeit, amik most a JOY-napok alatt kedvezményesen vásárolhatók meg! Kézműves sütemények, gluténmentes és allergénmentes péksütemények – számtalan ízben válogathatsz közülük!

Rekord mennyiségű kupon a JOY-napokon!

Országszerte több, mint 500 kupon elérhető a kedvenc márkáidnál a JOY-napokon, online formában is, hogy minél biztonságosabban vásárolhass! Válogass kedvedre hazai alkotók és vállalkozások kínálatából is 10-70%-os kedvezménnyel!