triatlon,futás

Triatlon-kisokos: hogyan vágj bele?

Forrás: Getty Images
Ha már nem elégít ki a futás, és szeretnéd változatosabbá tenni az edzéseket és versenyeket, talán neked való a triatlon. De mit kell tudnod, mielőtt belevetnéd magad?

Megkérdeztünk néhány már triatlonozó, korábban futó olvasónkat hogyan keveredtek a triatlon világába:

„Két barátommal váltóban teljesítettünk egy olimpiai távot, ahol én csak futottam. Megtetszett, s a következő évben már egyedül teljesítettem a versenyt."
„Két lefutott maraton és megszámlálhatatlan félmaraton után új kihívást kerestem magamnak.”
„A futóedzéseim mellett rendszeresen végeztem keresztedzéseket, bringáztam és úsztam, így nem volt nehéz eldönteni, egyszer kipróbálom magam a triatlonban is.”

Kíváncsiság, változatosság, új kihívások - ahány ház annyi szokás, és lehet már benned is felvetődött a kérdés. Valóban neked találták ki a triatlont? Garas Attila futó- és triatlonedző elmondja, mi is kell, ahhoz hogy futóként belevágj ebbe a multisportba.

MI IS A TRIATLON?

AZ IDŐ

Három sportág, több idő. Egyszerű a képlet. Ha be tudod illeszteni a megnövekedett edzés mennyiséget, akkor tiéd a pálya. Egy-két futóedzés helyett jöhet az úszás, a hétvégén pedig kerékpárra tudsz pattanni, erősítő edzéseket pedig úgyis végeztél a futás mellett ugye? Ne felejtsd el számolni a bruttó ráfordított időket sem. Az uszodába járás öltözködés, a kerékpárral városból kikarikázás, a megnövelt pihenőidő mind-mind növeli a triatlonos „munkaidejét”

ÚSZÁS

Rendelkezz stabil úszótudással, lehetőleg gyorsúszásban. A triatlon versenyek nyílt vízben vannak, épp ezért nagyobb vízbiztonságra lesz szükséged, nem beszélve a tömegrajtról, ahol több százan indultok el egyszerre. Nem kell azért megijedni, ezeket is lehet fejleszteni, csak több időt fog igénybe venni. Az úszással egyébként sem lehet megnyerni a versenyt, a sikeres teljesítés nem csak ezen múlik.

KERÉKPÁR

Nincs nagy megkötés a kerékpárok típusában, én azonban mindenképpen javaslom egy országúti versenykerékpár beszerzését a triatlonhoz. Nem elég azonban megvenni, meg is kell tanulni kezelni! Így a biztonságos közlekedés elsajátítsa mellett hasznos, ha kevés műszaki vénával is rendelkezel, hogy ne okozzon gondot pl. egy-egy defekt. Ezek elsajátítása alapvető, és időigényes, ahogy a kerékpáros állóképesség felépítése is, épp ezért erre kell fordítanod a legtöbb időt. Cserébe az új mozgásforma, és edzésélmény új motivációt is adni fog.

FUTÁS

Ezzel lesz a legkevesebb dolgod a futómúltad miatt. A mennyiséget biztosan csökkentened kell, és készülj fel arra, hogy kerékpárról leszállva is futnod kell majd. A fő cél nem a sebesség növelése, hanem a hatékonyság optimalizálása, vagyis a fáradt lábakkal való futás javítása. A hétvégi, jól bevált hosszú futásokat tartsd meg, a pályaedzések helyett, pedig jól futható környezetben hasonló edzésmunkát tudsz majd végezni.

KÖLTSÉGEK

A triatlon nem olcsó, és itt nem csak a kezdőfelszerelések (úszócuccok, kerékpár, ruházat és tartozékok) megvételére gondolok. Uszodabelépők, a hosszú edzések speciális frissítői állandó költségei is terhelnek majd.

Ahhoz, hogy sikerrel vedd az első triatlonodat, a fentieken kívül a fokozatosság és a rendszeresség alapvető elvekké kell, hogy váljanak a felkészülésedben. Ne a leghosszabb távot tűzd ki célul, tartsd be a „szamárlétrát”, és fokozatosan növeld a távokat, hiszen a futást sem rögtön egy maratonnal kezdted, nem igaz? Ne az időt hajszold az elején, hanem csak a teljesítés legyen a cél. Így tudsz majd igazán elmélyedni benne, és megszeretni azt. A változatosság gyönyörködtet, így van ez a triatlon világában is. Sok sikert a kezdéshez!

Egy kis inspiráció: