Borítókép: 5 bevált módszer, amivel elérheted, hogy a törzsizmaid is dolgozzanak erősítő edzés közben

5 bevált módszer, amivel elérheted, hogy a törzsizmaid is dolgozzanak erősítő edzés közben

Forrás: getty images
Azt tudod, hogy futóként oda kell figyelni a törzsizmok erősítésére. Ehhez viszont a célzott gyakorlatok mellett bevethetsz néhány trükköt, amivel akkor is aktivizálhatod a core izmaidat, amikor épp más testrészre koncentrálsz.

Egyébként akár intenzívebbé is teheted a jól bevált gyakorlatokat, ha nem a használt súly mennyiségét vagy az ismétlésszámot növeled, hanem váltott karral, lábbal, vagy instabil felületen végzed. Ezekkel a módszerekkel pedig megdolgoztathatod a törzsizmaidat is.

A következő 5 módszert bátran próbáld ki a legközelebbi edzésed során!

1. Végezz fej fölé nyomásokat!

Akár guggolást, akár kitörést végzel, a súlyzókat nyomd ki vagy tartsd végig a fejed fölött, hogy aktivizálódjanak a hasizmaid és a vállaid. Ezeknek a testrészeknek ugyanis keményen kell így dolgozniuk azért, hogy a gerincedet egyenesen tartsák.

2. Tartsd meg a fellépést és a húzódzkodást!

Már maga az, hogy féllábon egyensúlyozol is aktivizálja a törzsizmaidat, de ha például fellépésnél megtartod magadat az egyik lábadon, a hasadnál is érezni fogod az edzést. Elég 2-5 másodpercig így maradnod.

3. Dobozra ugrásnál mindig egy lábra érkezz!

Könnyedén megdolgoztathatod a hasadat, ha váltott lábbal ugrasz a dobozra, hiszen így a stabilizáló izmaid is akcióba lépnek.

4. Az egykezes nyomások is segíthetnek

Így a törzsednek ugyanis az erők ellen kell dolgoznia, nehogy elforduljon a csípőd és a hátad. Ezt akár állva vagy fekve is kipróbálhatod, mindkét módszer ugyanannyira hatásos.

5. Fordulásokkal működésbe lépnek a törzsizmaid is

A törzsfordítással végrehajtott gyakorlatokkal szintén könnyedén javíthatsz a stabilitásodon és elérheted, hogy a core izmok se maradjanak ki az edzésből. Akár kitörést, fellépést is végezhetsz ezzel a kis kiegészítéssel.

Melyiket próbálod ki legközelebb?

Olvasnál még a témában?